Политика

Премиера представи приоритетите на българското европредседателство пред ЕП

0

Премиерът Бойко Борисов представи в Европейския парламент основните приоритети на българското европредседателство. По думите му те са четири – бъдещето на младите хора в Европа, Западните Балкани и свързаността в региона, сигурна и стабилна Европа и дигиталните умения.

Борисов говори дълго за политиката свързана със Западните Балкани. „Имаме няколко варианта за Западните Балкани. Предложихме един, който не носи рискове за ЕС. В мандата на тази комисия няма да има нови приети членки в ЕС. Но трябва да им кажем какви надежди могат да хранят за интегрирането им в Европа. Това е точният момент, в който трябва да го направим”, заяви Борисов.

„Как във времето се разполагат вижданията ни за интегрирането им в Европа. Това е точният момент, в който а го направим. Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите. България и Македония дадоха пример, че има държави които с такт и добронамереност могат да решават проблеми, а не да идват при вас с тях. Договорът, който с десетилетия се влачеше, завчера македонският парламент го ратифицира, следващата седмица се надявам и българският да го направи. Премиерът Заев беше доста храбър, както и ние. Надяваме се между Скопие и Атина да завърши проблемът с името. За да може Скопие да получи перспектива за НАТО и ЕС. Това е като крайъгълен камък, който ако се размърда започват да мърдат целите Балкани”, каза Борисов.

Той посочи, че развитието на транспорт, комуникациите, образованието и дигитализацията, ще засили икономическото развитие на Западните Балкани и съответно интеграцията им към ЕС.

„Народите от Балканите очакват и вярват, че, бидейки географски и исторически в Европа, накрая ще имат план за присъединяването им към ЕС. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа”, каза Борисов.

 „Какво ще стане, ако не вземем това решение и не работим по изграждането на инфраструктурата. Младите ще напуснат в посока дали Европа, дали Америка и ще останат само старите хора. Ако ние го направим и Русия, и Китай и Саудитска Арабия имат интерес към Балканите и някой друг ще го направи. Сега е моментът да им дадем перспектива. Така ще имаме и влияние и сигурност в този регион “, каза още Борисов по темата.

„Промяната в Дъблинския регламент и миграционната политика са ключовии трябва да постигнем съгласие”, категоричен беше Борисов.

„Смея да твърдя, че България за година успя да намали миграционния натиск до нула. Постигна се с много работа, а и на границата с Турция показахме как с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и споразумението с Турция за ограничаване на миграционния поток можем да го направим. Имаме огромна морска граница и голяма сухопътна с Турция. Споразумението трябва да се подпише и да продължи да работи. Въпреки категоричността за правата на медиите и ърховенстното на закона да решим прагматично въпроса по споразумението за миграцията. Там в момента има милиони мигранти. Един от основните спорове между държавите членки е как попадналите в ЕС мигранти да бъдат релокирани. Ще опитаме с много такт и дипломатичност да опитаме да решим този въпрос. В няколко държави има огромно струпване, полагат огромни усилия, а други не искат въобще да участват. Има и трета група – България, Гърция, Италия, които са на входа на мигрантската вълна”, подчерта Борисов.

„Решението е така да охраняваме границите, че влизането да става само през ГКПП. Които бягат от войни, Европа да се погрижи за тях, но да се знае че това е до края на войната. Или да се направят сигурни центрове близо до военните конфликти, за да могат хората след това да се върнат и да възстановят своите страни. Икономическите мигранти да бъдат допускани дотам, където има нужда от тях. Това са нашите предложения”, обясни на евродепутатите Борисов.

Нормализиране на отношенията с Русия

„Има държави които държат да паднат санкциите, други са изключително остри. Ще търсим нормализирането на отношенията с Русия. Това ще бъде общо европейско решение”, допълни българският премиер по отношение на санкциите на ЕС срещу Русия и контрасанкциите на Москва.

Кохезионната политика

Българският премиер каза още, че кохезионната политика не трябва да се променя, защото тя дава възможности на много страни, които трябва да догонват нивото на други и освен това допринася за единството в ЕС.

„Това което успяхме да изградим в инфраструктура, екология, образователна инфраструктура. Да благодаря на всички държави донори. Много помогнаха и за България и за целия регион. Зная как изглеждаха бивие социалистически страни преди 1989 г. и как изглеждат сега. Да намерим баланса на взаимното уважение между донорите, които дадоха милиарди евро и това, което ние като пазар, култура, геостратегия имаме. Няма по-добро място за живеене от Европа, от ЕС. Кохезионната политика трябва да продължи”, призова Борисов.

„В тези страхотни предизвикателства малко се вглеждаме в заплахите, реагираме след като са станали. Оставяме цели процеси да се развиват, а ние да сме зрители. Оставяме Русия, Китай, Турция, Иран да вземат решения по теми, с които ние след това се сблъскваме. От тези войни идват миграционните потоци. В банковите кризи Европа плати голямата цена. Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас, когато сме единни и силни”, каза още Борисов.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега