Бургас, Общество

Представят в Бургас уникалната книга „Гозбите на старите българи“

0

И великите личности, както всички останали, си имат кулинарни предпочитания. Широкоизвестен е прословутият пържен сандвич с фъстъчено масло и банани на Елвис Пресли, но какво знаем за любимите гозби на известните българи от старо време?

Алеко Константинов, например, е един от най-европейски изглеждащите, мислещите и пишещите българи през 19 век. Любимото му ястие, обаче, е свързано по-скоро с Ориента. Той най-много е обичал сарми с лист от кисело зеле. И то не от дребните, а големи колкото юмрук. И не с кайма, а с кълцано месо.

С любопитни случки от живота на други наши писатели, политици и стари граждани, свързани с кулинарни подвизи или неблагополучия, с интересни и важни факти за произхода на храни и обичаи, с богата галерия от образи, книгата “Гозбите на старите българи”  предлага на вниманието на читателите един необичаен ракурс към миналото ни. Тя ще бъде представена в Бургас на 13 февруари, понеделник, от 18 часа в Културен център “Морско казино”, със съдействието на Община Бургас.

Любимите рецепти на известни с гастрономическите си умения и пристрастия хора и българи от старо време, сред които Алеко Константинов, Петко Р. Славейков,  Султана Рачо Петрова, Иван Вазов, Чудомир, Фани Попова-Мутафова, Елин Пелин, Емилиян Станев и още много други, са намерили място в изданието.
Мнозина от нашите писатели и политици се оказват любители на хубавата трапеза. Техните писма, дневници, спомени и бележници, достигнали до нас, пазят любопитни подробности за техните предпочитания в храненето. Използвани са и факти, открити в стари кулинарни книги, вестници, исторически четива, домакински списания и писателски архиви. Някои от тях днес изглеждат наивни и дори предизвикват усмивки, но са изключително интересно свидетелство за времето си. А за съвременния български читател остава изкушението да сервира на масата си основно блюдо или сладкиш, каквито са приготвяли известни личности от близкото и далечното ни минало.

Съставители на книгата са литературоведът Румяна Пенчева и философът Мирела Константинова. Художник е Калин Николов, използвани са и рисунки на Гео Милев, Илия Бешков, Александър Божинов, Александър Добринов и др. Изящният том е дело на ИК “Бард”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега