Бургас, Общество

Представят в Бургас алтернативни методи на комуникация при сляпо-глухи хора

0

Националната асоциация на сляпо-глухите в България в партньорство с Община Бургас организират базово обучение за учители, специални педагози, логопеди, психолози и хора от помагащите професии в подкрепа на процеса на приобщаване на сляпо-глухи деца и възрастни. 

Събитието под надслов “Алтернативни методи на комуникация при сляпо-глухи хора” ще бъде осъществено от специалисти с признат опит и квалификация от Националния център за рехабилитация на сляпо-глухи “Хелън Келър”. Дейностите включват обучителен модул с лекции и практически ателиета, които ще протекат при вход свободен и ще бъдат отворени за участие както към специалистите, желаещи да надградят своите познания, така и към студенти и неспециалисти с интерес към теми, свързани с езика и комуникацията. Обучението ще се проведе от 8 до 17 май 2018 г. в извънработни часове както следва:

– всеки делничен ден от 8 до 11 май и от 14 до 17 май – от 16:00 до 19:30ч. в зала на галерия-музей “Георги Баев” – Бургас;

– на 12 и 13 май (събота и неделя) – от 10:00 до 16:00ч. в зала № 1 на Експозиционен център “Флора” – Бургас.

* В далечната 1887г. 21-годишната Ан Съливан прави пробив в комуникацията със своята сляпо-глуха ученичка Хелън Келър, тогава на седем години, и в продължение на 49 години остава нейна гувернантка, учител, приятел и посредник в света. Съвременната концепция за “интервенцията” – в смисъл на “посредничество” – между сляпо-глухия човек и света има за образец точно този спонтанно възникнал модел. В САЩ и Канада “посредникът” е професионалист със степен бакалавър, наречен intervener, което в превод на български език звучи като “интерпретатор-придружител”. До този момент в България не се е провеждало професионално обучение на интерпретатор-придружители и единствено близките и членовете на семействата на сляпо-глухите им оказват някаква подкрепа. През 2012г. Националната асоциация на сляпо-глухите в България http://www.nasgb.org/index.html печели проект за пилотно обучение на пет интерпретатор-придружители за възрастни хора. http://www.nasgb.org/novini20.html Въпросът за ранната интервенция на сляпо-глухите деца в България и нуждата от квалифицирани “интерпретатор-придружители”, които да работят едно към едно с тях, все още не е поставян за обсъждане. Базовото обучение “Алтернативни методи на комуникация при сляпо-глухи хора” от 8 до 17 май в Бургас е първа крачка в тази посока.

Повече информация за събитието: https://www.facebook.com/events/404850823322509/


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега