Vox Populi

Преди 25 години: Нежната революция бе предотвратена съзнателно, подло и добре пресметнато

0

Няма да се уморя да повтарям истината за този ден (14-ти декември). Не вярвайте на онези, които твърдят, че преди 25 години лидерите на СДС са призовали хората да се приберат по домовете си, за да не се пролее кръв. Истината е съвсем друга. Нежната революция бе предотвратена съзнателно, подло и добре пресметнато.

Ето с две думи какво се случи.

Вярно е, че на 14-вечерта от балкона на Студентския дом на културата многократно бяха отправени призиви към хората да си освободят площада. Никой от тях, обаче не мръдна от площада. Нещата се промениха едва, когато след кратко съвещание се взе решението за всекидневни митинги на пл. “Народно събрание”. Тогава Желю Желев излезе на микрофона и съобщи, че на другия ден продължава. И че ще бъде така всеки ден, докато падне чл. 1. Едва тогава, когато се увериха, всеки ден ще сме на площада с искането за незабавната отмяна на чл. 1, хората започнаха да се изтеглят от площада.

На другия ден, сутринта рано ми позвъниха по телефона за извънредно заседание на Националния координационен съвет на СДС. На него председателят на СДС съобщи, че през нощта е починал академик Андрей Сахаров и по тази причина няма да бъде удобно да продължим протеста (?!).

Предложението беше вместо митинг на пл. “Народно събрание”, който трябваше да започне по време на заседанието на Народното събрание, да отидем вечерта панихида за Сахаров пред катедралата. За съжаление бе гласувано с мнозинство. Само няколко човека бяхме против.

След това ни раздадоха сини ленти и ни пратиха да пренасочваме хората, тъй като те знаеха, че сборният пункт е пл. “Народно събрание”. Аз бях на кръстовището на “Раковска” и “Цар Освободител” и заедно с още двама или трима членове на КС насочвахме хората нагоре по “Раковска” към площада пред църквата.
Панихидата се състоя и това беше панихидата на българската нежна революция.

Снимката, която виждате е от 15 декември вечерта. Клекнал съм до стълбите на храма и пиша съболезнователната телеграма от името на НКС до Елена Бонер.

Що се отнася до това, че да има насилие и да се пролее кръв, не вярвайте на тези приказки. Днес знаем много добре, че комунистите са започнали да се готвят, за онова, което идва много преди 10 ноември. Най-малко те имаха интерес да провалят плановете си. Имам предвид така наречения “плавен преход”, овладяването на икономическите позиции и голямото раздаване на пари и собственост.

Какъв е извода ли ? На народ случихме, но не и на лидери.

 

Автор: Пламен Даракчиев

Снимка: Нина Денева


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега