България, Политика, Топ новини

Повечето българи не искат предсрочни избори

0

Повечето българи не искат предсрочни избори сега, сочи проучване на „Тренд” по поръчка на „24 часа”. 

Над половината от запитаните – 55%, казват, че нов вот не е необходим. Да има предсрочни избори се обявяват под една четвърт.

„Основната част от смятащите, че са необходими предсрочни парламентарни избори, идват от редиците на симпатизантите на БСП, но дори и те не са категорични в мнението си – само половината от тях изразяват позиция за нови предсрочни парламентарни избори”, изтъкват от „Тренд”.

При избори сега за ГЕРБ биха гласували 21,8%. Преднината пред основния опонент БСП е 3,5%, като социалистите събират подкрепата на 18,3%.

тренд избори

Лек спад в подкрепата спрямо декември има в подкрепата при ГЕРБ и леко покачване при левицата.

ДПС (6,1%) и „Обединени патриоти” (5,3%) се ползват със сходна подкрепа, като разликата между двете формации е по-малко от 1%.

Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. При запазване на тези нива на обществена подкрепа, за „Воля“ (1,6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно събрание. Не се отчита съществена динамика и при извънпарламентарните партии „Да, България“ (1,6%) и ДСБ (1%). 37% пък декларират, че няма да упражнят правото си на глас.

От трите институции, за които „Тренд” пита, с най-голямо доверие е президентът. Подкрепата е 65% и расте през последните месеци. 

Работата на правителството е подкрепена от 35 на сто, а 52 на сто смятат, че кабинетът не работи добре. Социолозите отбелязват, че разколебани са предимно симпатизантите на „Обединените патриоти”. 

Парламентът остава с най-ниска положителна оценка за работата си – 24%. 63 на сто дават отрицателна оценка. 

Проучването на изследователски център „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“ Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 10 и 18 януари 2018 г.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега