Общество

Повечето британци не разграничават истинската журналистика от фалшивите новини

0
Повечето британци не правят разлика между истинската журналистика и фалшивите новини, а едва един от всеки четирима има доверие в социалните медии. Това сочи годишният доклад на Edelman Trust Barometur, съобщава BBC и допълва, че потребителите масово настояват за по-строги правила в областта.

 
Според две-трети от анкетираните платформите като Facebook и Twitter не правят достатъчно, за да предотвратят незаконното и неетично поведение, включително в посока на киберсигурността и екстремизма. 
 
Всичко това е довело до увеличаване на доверието в традиционната журналистика през последната година, става ясно от проучването. От Edelman изтъкват, че е крайно време социалните мрежи „да седнат и да слушат“. 
 
„Обществеността иска действия по ключови въпроси, свързани с онлайн защитата“, казват експертите, като настояват, че има нужда от по-добро адресиране на проблемите и тяхното регулиране. Според Ед Уилиямс, главен изпълнителен директор на Edelman UK, неуспехът в тази посока ще повиди риска от по-нататъшно влошаване на доверието и обществената подкрепа. 
 
Повече от половината британци се притесняват от фалшивите новини, а 64% заявяват, че не могат да разграничат истинската журналистика от невярното съдържание. 
 
Докладът на Edelman идва непосредствено след обявяването на драстичната реформа във Facebook, според която до потребителите вече ще достига много по-малко информация от медии и компании за сметка на увеличаващия се дял на публикации от приятелския им кръг в социалната платформа. 
 
Изследването на Edelman показва: 
 
  • 64% от британците смятат, че социалните медии не са достатъчно регулирани;
  • 63% смятат, че липсва прозрачност; 
  • 62% вярват, че се търгува с данните на хората без тяхното знание; 
 
Проучването е проведено сред 3 000 души в Обединеното кралство. 1/3 от тях са на възраст между 16-18 години. 
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега