Общество

Повече от 10 хил. студенти ще получат евростипендии

0

Над 10 хил. студенти от всички висши училища в България ще получат европейски стипендии през зимния семестър на академичната 2016/2017 г., съобщава МОН.

Парите в размер на 6 млн. лв. се отпускат от Европейските структурни и инвестиционни фондове по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Финансова подкрепа за много добър успех ще получат 7897 студенти от приоритетни професионални направления. Те ще получават по 120 лв. в продължение на 5 месеца.

Целта на тези стипендии е да се стимулира обучението на специалисти, за които има сериозен и дългосрочен дефицит. Средният успех на студентите, одобрени за този вид европейска стипендия, е 5,39.

Най-много класирани кандидати за стипендии за успех през този семестър има от специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика“ – 230, „Компютърни системи и технологии“ – 223, „Ветеринарна медицина“ – 205, „Архитектура“ – 199 и „Начална училищна педагогика с чужд език“ – 168.

Отделно от това 2793 студенти ще получат по 200 лв. еднократно за специални постижения от участие в научни, изследователски или практически разработки. Един студент може да кандидатства и да получи до три стипендии от този вид, се уточнява в съобщението.

Средният успех на студентите със стипендии за специални постижения е 5,56. Най-многобройни сред отличените със стипендии за специални постижения са бъдещите медици – 452 и юристи – 407.

Кандидатстването става чрез интернет страницата на проекта. На същото място е обявено и класирането за зимния семестър на учебната 2016/2017 г.

Следващата кампания за кандидатстване по проекта се очаква през април 2017 г. – след началото на втория семестър на настоящата академична година.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега