Култура

Посвещават изложба на 80-годишнината от рождението на Димитър Трендафилов

0

Със специална изложба ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на художника Димитър Трендафилов.

В нея са събрани творби, които авторът е подарявал през годините на свои ученици, приятели и близки.

Платната ще бъдат подредени в галерия “Георги Баев”. Експозицията се открива на 25 май, петък, от 18:00 часа и ще остане там до 25 юни.

Изложбата е озаглавена “Приятели на Димитър Трендафилов”. Идеята на авторите е чрез нея да накарат младите автори да се повлияят от неговия талант.

По време на официалното откриване на изложбата ще бъдат наградени победителите в Регионалния конкурс за изящно и приложно изкуство.

Димитър Трендафилов (1937 – 2016)

Димитър Трендафилов е роден през 1937 година в Бургас. Завършва ателието по “Илюстрация” на НХА при проф. Веселин Стайков през 1965 година. Дипломира в специалност “Плакат” при професор Васил Йончев и специализира в Прага. Учи и се повлиява още от Борис Ангелушев, на когото сътрудничи като студент. По-късно става асистент на проф. Васил Йончев, а след неговата кончина наследява ателието по шрифт на специалност “Плакат” в НХА. Работи в областта на графиката и калиграфията, автор е на редица запазени шрифтови групи, проектира графичното оформление на множество книги и телевизионни предавания. През последните години от живота си работи предимно сериграфия и литография. Има над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Носител е на много отличия, сред които наградата на “Шведското кралско семейство” и наградата “Александър Жендов”. Димитър Трендафилов е професор по шрифт и калиграфия в Националната художествена академия, катедра “Плакат и визуална комуникация”.

Почетен председател на New Vision International Group.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега