Бургас, Култура, Топ новини

Последните тракийски царе изплуваха от миналото на Бургас

0

На 9 юни тази година при археологически разкопки на обекта Акве Калиде в Бургас бе открит изключително ценен надпис на гръцки език върху мраморна плоча.

В него се изброяват имената на трима от последните тракийски царе и династическата връзка между тях. В този надпис за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица – тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37 година от новата ера – време, в което Исус от Назарет вече е в зряла възраст и печели все повече последователи в Юдея, а споменатият Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август. Десетина години след този период Рим окончателно детронира Сапейската династия и слага край на тракийското царство като самостоятелно държавно образувание. Тракия става просто една от многото римски провинции.

В уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент /стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало/. То е било посветено на богинята Деметра и мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс. Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в Акве Калиде край Бургас е огромна.

“Тази находка излезе, докато изграждаме новата канализация на кварталите Ветрен и Банево. Тя не е от злато, но стойността й е по-голяма от тази на благородния метал. Надписът запълва белите полета в историята на последните тракийски царе. Имайте предвид, че сме разкрили едва 10 % от територията на Акве Калиде. След тази находка засилваме финансирането на разкопките и ускоряваме работата на обекта, защото очакваме да открием не само светилището на Деметра, но и голяма християнска църква, тъй като сред намереното е и част от реликварий”, каза кметът Димитър Николов днес по време на пресконференция за представяне на последните открития на Акве Калиде.

Димитър Николов

 

Експертна информация за тях дадоха археолозите доц. Димчо Момчилов и Мирослав Класнаков, които работят на обекта, както и директорът на РИМ – Бургас Милен Николов. На пресконференцията присъстваха също зам.-кметът Йорданка Ананиева и живата история на Бургас – проф. Иван Карайотов.

Археолозите благодариха на Община Бургас за постоянното финансиране на разкопките при Акве Калиде, което тя осигурява през последните 6 години. Според тях ценният надпис е свидетелство и за съюзническите отношения между последното Тракийско и Понтийското царство по северните брегове на Черно море. Доказателство е самото име Питодорида, което е характерно за Понт.

Археолозите съобщиха за още един ценен надпис, върху който се вижда част от името Пантулей Граптиак – римски управител на провинция Тракия по времето на император Марк Аврелий /известен от филма “Гладиатор” на Ридли Скот/ около 172 г.

През последните две години на Акве Калиде са открити също така множество предмети от бита – фрагменти от бронзови боздугани; фибули (брошки), които се използват за закрепване на тогата; пръстен ключ; коланни токи и апликации. Намерени са много византийски моливдовули (оловни печати), които от археологическа гледна точка са изключително ценни, тъй като дават достоверни сведения за различни частни и държавни лица от миналото. Сред тях има императорски печат на Теодора – представител на византийската Македонска династия от 11 век. Той е с изображение на Богородица и досега подобен не е откриван. Други ценни предмети, намерени на Акве Калиде, са много дървени гребени от ХІ-ХІІІ в., които за нашите географски ширини са много редки находки. Открит е и костен гребен, датиращ към VІ-VІІ в., характерен за материалната култура на германските племена.

Изключително голямо количество са и нумизматичните паметници. Откритите монети датират от широк хронологически диапазон – елинските апойкии по Западното Черноморие, Тракийското царство, Римската република и империя, Византия, Латинската империя, Османската империя, Полско-Литовското кралство, като се стигне до паричните знаци на Третото Българско царство.

Според кмета Димитър Николов новите находки доказват още веднъж, че Бургас не е рибарско селище на 200 години, а важна от геополитическа гледна точка база за много народи и цивилизации през последните 2000 и повече години. Ако се вземе за пример дори само Акве Калиде, в дълбочина обектът е като торта с различни пластове, където се откриват артефакти от праисторическо време – гръцки – тракийски – римски – византийски – български – османски период.

През тази и следващата година Община Бургас с още повече сили ще работи за благоустрояване на района около разкритите древни терми, за подходящо експониране на откритото от археолозите, а вече и за локализиране на вероятно разположеното някъде тук светилище на Деметра.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега