Общество

Посланикът на САЩ: Визите за българи няма да отпаднат скоро

0

Вярвам и съм убеден, че в бъдеще ние ще можем да отменим визовите изисквания за българските граждани. Но това не е нещо, което ще се случи в близко бъдеще. Ние имаме закон за безвизово пътуване, който е много конкретен и България все още не отговаря на неговите изисквания. Това каза посланикът на САЩ в България Ерик Рубин в интервю за БНТ.

Въпреки това правим всичко възможно да облекчим кандидатстването за виза и да издаваме десетгодишни визи на възможно най- много хора. Също така даваме възможност за подновяването на визи, без дори да се идва до София, допълни той. 

И подчерта, че повече от 85% от кандидатите получават визи. А за студентите, кандидатстващи по програмата за работа и пътуване в САЩ, одобрението е над 90 процента. Досега повече от 100 000 български студенти са участвали по тази програма.

Посланикът, който бе на посещение в Стара Загора в т.нар. “американски централи” “Марица Изток-1 и Марица Изток-3, коментира и намеренията на правителството да прекрати договорите за изкупуване на енергия от двата ТЕЦ-а.

“Силно подкрепяме американските инвестиции в България и компаниите, работещи тук, но не е наша работа да се намесваме в детайлите, ако България реши да развали договорите с двете американски електроцентрали”, коментира Рубин.

Въпросът с определянето на цените на електроенергията е несъмнено сложен. Отново, това е въпрос на европейско законодателство, но аспектът, който е важно да бъде подчертан, е енергийната диверсификация. И от наша гледна точка това е най- важното, което трябва да се вземе предвид, за България и региона. Това означава диверсификация на източниците – от кои страни идва енергията, но също и диверсификация на формите на енергия. Няма съмнение, че притежаването на местни енергийни източници е много положително за България, както и за която и да е страна – да има свои енергийни източници, каза още дипломатът.

Той коментира и реакцията на САЩ и западните държави по случая “Скрипал”. 

 
“Мисля, че обединеният отговор на Съединените щати, EC и други страни по света е признак за сериозността на тази ситуация. Мисля, че най-важното е да се даде ясен знак, че нашите страни са заедно в подкрепата си за Великобритания. И отговорът тук в България също изразяваше подкрепа. Мисля, че е важно, че всички ние сме обединени заедно в този отговор”, каза посланикът. 
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега