Бургас, Култура, Топ новини

Посланикът на Испания ще открие изложба в Бургас

0

Посланикът на Кралство Испания в България Н.ПР. Алехандро Поланко Мата ще открие изложба в Бургас на 14 юли от 11.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Негово Превъзходителство ще бъде специален гост на документалната изложба „Дипломацията през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания“. Събитието ще отбележи 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Испания и България, които се навършиха през 2020 година.

Създатели на изложбата „Дипломацията през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания“ са Държавна агенция „Архиви“ и посолството на Испания в България, с партньорството и домакинството на Община Бургас.

Експозицията включва 25 табла, които ще разкажат за историята на дипломатическите отношения – откриването на почетни консулства, подписването на търговски и икономически споразумения, официални посещения, политически и дипломатически контакти, както и културни, спортни, социални и човешки връзки.  Това начало се поставя на 8 май 1910 г. след като България извоюва своята Независимост през 1908 г. Няколко месеца по-късно Кралство Испания изпраща първия си дипломатически представител, който на 20 януари 1911 г. връчва акредитивните си писма на българския цар Фердинанд, a през 1923 г. първият български дипломатически представител връчва акредитивните си писма на крал Алфонсо XIII.

ДА “Архиви”за първи път представя документи, които проследяват най-ранните контакти за установяването на дипломатическите отношения между България и Испания. Почти две години преди акредитирането Дон Мануел Мултедо и Кортина в София, испански и български дипломати извървяват най-трудните първи крачки към двустранните отношения на неутрална територия –във Виена. На 14 юни 1908 г. в сърцето на Европа, Михаил Сарафов, български дипломатически представител се среща с маркиз Каза Ареляно, испански пълномощен министър и обсъждат намерението на Испания да открие една дипломатическа легация за Букурещ, Белград и София.

Изложбата показва и останалите взаимоотношения – културни, социални и човешки – които не са преставали да съществуват и да се обновяват, дори и в годините, когато политическите отношения са били ограничени.

Куратори на изложбата са: Иванка Гезенко, Димитър Стоименов и Димитър Попов от ДА „Архиви” и г-жа Анхелес Аластруе и г-жа Силвия Велинова от Посолството на Испания. Експозицията ще бъде подредена в изложбена зала на етаж 1 в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Входът е свободен.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега