Бургас, Общество, Топ новини

Посланик Рубин и зам.-кметът Ананиева посетиха малчуганите от Дневен център за деца с увреждания

0

*Стартира нов българо-американски проект за  цялостна реконструкция на помощното училище 

“Изключително съм развълнуван, като виждам реализацията на този проект и ползите от него за децата с увреждания”. Това заяви Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ у нас. Дипломатът, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева и американски военни посетиха Дневния център в Морската градина и се срещнаха с децата, техните възпитатели и директора на социалното заведение Диана Костова.

Изграждането на дневния център бе постигнато в резултат на обединените усилия на Европейското командване на ВС на САЩ, отдела за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София и Община Бургас.

“Целта на този проект бе децата да се чувстват тук наистина пълноценно и да получат тези грижи, от които имат нужда, да развиват своите способности със специалисти”, сподели по време на визитата на американския посланик зам.-кметът Ананиева. Тя допълни, че в момента в сградата на Дневния център се  помещават и децата от Помощно училище “Отец Паисий”/понастоящем Център за специална образователна подкрепа Бургас/. Там също стартира българо-американски проект за цялостна реконструкция на сградата.

По време на посещението си посланик Рубин получи два трогателни подаръка – рисунка от малката Патрисия и ръчно изработено  пано от вълна, също дело на деца и преподаватели от центъра.

Дневният център има капацитет да обслужва 30 деца и младежи с увреждания на възраст от 7 до 29 години, включително и такива със 100 % инвалидност. Дейностите, които  предоставя социалното заведение, включват професионални занимания на децата през деня, логопедична, психологична, рехабилитационна, трудотерапевтична дейност и арт терапия. Центърът ще предлага още организация на свободното време и личните контакти, индивидуално обучение, почасово ползване на различни видове услуги и организиран транспорт.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега