Uncategorized

Появи се нов остров в Тихия океан

0

В южната част на Тихия океан се появи нов остров. Той е резултат от изригването на подводен вулкан. Отровът е на 45 км от столицата на Тонга Нукуалофа, съобщи BBC News.

Островът е дълъг 1,8 километра и широк 1,2 километра. Учените обаче предупреждават, че е нестабилен, може да се разпадне на части или да потъне на дъното.

Изригването на вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай започна през декември. От преминаващ кораб бе заснето как бълва струи газ над океана. Няколко дни по-късно на спътниковите снимки се появи новият остров.

Собственик на местен хотел и негови приятели се осмелили да отидат на острова и да го заснемат. Той е съставен от тъмна вулканична маса, в която проблясват кристали. Според участниците в експедицията островът вече се е втвърдил, макар че повърхността още е гореща. На върха на кратера в средата на острова те открили зелено езеро с мирис на сяра.

През ноември друг подводен вулкан създаде остров в района на японския архипелаг Огасавара. Миналата година той се сля с близкия до него остров Нисиносима.

 

 

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега