Общество

Популистите в Италия искат да управляват сами

0

Лидерът на италианската антимигрантска евроскептична партия „Лига“ Матео Салвини заяви днес, че крайнодясната коалиция, която спечели общо 37% от гласовете на вчерашните избори в Италия, си е извоювала „правото и задължението да управлява“ страната.

„Това е изключителна победа“, коментира Салвини на пресконференция в централата на партията си в Милано. „Имаме правото и задължението да управляваме през следващите години“, добави той, цитиран от Франс прес.

Неговата партия отбеляза растеж от 4 процентни пункта спрямо вота преди пет години до близо 18%, изпреварвайки коалиционния си партньор „Форца, Италия“, получила близо 14% от подадените бюлетини. Въпреки това дясната му коалиция не се очаква да има мнозинство в парламента. Салвини обаче заяви, че няма да участва в „супа минестроне“, явно имайки предвид широка коалиция, отбеляза Reuters.

Асошиейтед прес тълкува думите му като нежелание да управлява с популисткото Движение „Пет звезди“, което стана най-голямата отделна партия в страната с 32% от гласовете.

Салвини уточни, че „в следващите часове“ ще разговаря със съюзниците си от предизборната кампания и по-конкретно със Силвио Берлускони, лидер на „Форца, Италия“.

„Избирателите решиха да не бъдат управлявани от Берлин, Брюксел или финансовите пазари. Решенията за Италия ще бъдат вземани от италианците“, каза Салвини на пресконференция в Милано. „Еврото беше и си остава грешка“, заяви той, но допълни, че организирането на референдум за членството на Италия в Еврозоната е „немислимо“.

„Оставам си горд популист“, каза Салвини и допълни, че Европа трябва да се страхува по-скоро от „престъпниците и паразитите“, отколкото от популистките движения.

Германия пожела успех на италианските партии във формирането на правителство, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт. „Надяваме се, че ще им отнеме по-малко от шест месеца“, добави той, чиято страна вече повече от пет месеца след парламентарните избори няма правителство.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега