Бургас, Култура, Топ новини

Поморийката Ана Сотирова спечели награда за принос в образованието

0

На 24 май бяха връчени Първите годишни награди за образование и култура, които организира Центъра за образование и култура “Проф. Елка Константинова”. Заради пандемичната обстановка наградите тази година бяха раздадени онлайн.

Победителят в категория “Образование” се оказа поморийката Ана Сотирова, която се грижи за запазване на българщината в далечна Италия. Тя част от Българска асоциация за културен обмен – гр. Милано, Италия и Българско онлайн училище „ Аз, Буки, Веди“.

Българска асоциация за културен обмен е създадени на 23.11.2016 г в гр. Милано, Италия от група родолюбиви българи, имащи за цел да обединяват българската общност, да поддържат националното самосъзнание и да разпространяват нашите ценности.

Асоциацията се ражда с идеята да бъде пресечна точка между българския фолклор и богатството на българската култура и език . Организацията работи и в посока разпространението и запазването на българския книжовен език с проекта си Българско онлайн училище ‘’Аз, Буки, Веди’’.

Това е пилотен проект, който е базиран върху изцяло онлайн платформа и е насочен към българските деца зад граница, които нямат достъп до неделни училища, както и към чужденци, които искат да научат български. Чрез това си начинание сме си поставили за цел да премахнем ограниченията свързани с местоживеене и придвижване от една точка до друга , правейки българския език и култура по-достъпни. По идеята се работи от доста време и официалното откриване беше предвидено да се направи 2020 г.

Оналайн платформата е идея и проект представен на организацията от Ана Сотирова, която е и ръководител на училището. Ана е един от създателите на асоциацията, както и председател на асоциацията до 2019 година. От самото създаване на неправителствената организация до ден днешен, тя е част от управителния съвет. Ана Сотирова е и административен и финансов ръководител на БОУ ‘’Аз, Буки, Веди’’, грижи се и за изрядността на цялата документация свързана с асоциацията. Благодарение на нея асоциацията успява да се пребори с трудните моменти през изминалата 2020-та година, оцелява и дори се развива успешно с още една дейност, в лицето на Българското онлайн училище.

В категория “Култура” наградата отиде за Подкаст Модерна мисъл – млад екип, който представя съвременната художествена литература по интересен и модерен начин.

Специална награда за принос в журналистиката получи Светослав Иванов от bTV. Директорът на Националния студентски дом Христиан Даскалов пък получи другата специална награда за благотворителни инициативи в подкрепа на културата и образованието.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега