Политика, Топ новини

Полша маха данък върху доходите за младите, за да спре “изтичането на мозъци”

0

Да си млад човек в Полша никога досега не е било толкова изгодно. Нов закон, който влезе в сила в страната на 1 август, премахва данъка върху доходите за близо 2 милиона млади работещи поляци.

Инициативата е опит на правителството да спре огромното изтичане на мозъци, което Полша преживява през 15-те години от присъединяването си към Европейския съюз. Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че данъчното облекчение ще даде нови възможности на младите хора, които “да се равняват на тези на Запад”.

Поляците на възраст под 26 години, които печелят по-малко от 85 528 полски злоти (почти 20 хил. евро) годишно, от 1 август ще бъдат изключени от данъка върху доходите, който се равнява на 18%. Отстъпката е щедър жест, предвид че средната заплата в Полша е малко под 60 хил. злоти (малко под 14 хил. евро) годишно. Според разчетите на правителството 2 милиона души ще могат да се възползват от мярката.

Когато Полша и още седем страни от Централна и Източна Европа се присъединиха към ЕС през 2004 година, гражданите им получиха правото да работят из общността без необходимостта от разрешително за работа или виза.

Застъпвайки се за новия закон в парламента, Моравецки каза, че през последните 15 години 1.7 милиона души са напуснали Полша. “Това е сякаш цялата Варшава е заминала… загубата е огромна. Това трябва да свърши, младите хора трябва да останат в Полша”, подчерта той. Масовото емигриране оказва

негативно въздействие върху икономиката.

“През последните три (или) четири години започнахме да наблюдаваме недостиг на работна ръка и (осъзнахме), че имаме нужда тези хора да се върнат”, казва Барбара Янцевич, която ръководи подразделението за изследвания на икономиката и миграцията в Центъра за изследвания на миграцията във Варшава.

Кинга Китовска, на 22 години, е сред тези, които са напуснали страната. Преди време корпоративният анализатор пристига в Лондон, за да учи, и остава в британската столица, след като си намира работа във финансовия сектор. Макар да оценява предложението на правителството като щедро, то няма да е достатъчно, за да я убеди да се върне.

“Не мисля, че това е начинът младите хора да бъдат накарани да останат в страната”, казва тя. “Важно е да бъдат създадени възможности и да се отворят сектори, които в момента са привлекателни за младите хора”, допълва тя. Експертите по миграцията не са убедени, че стратегията ще проработи.

“Не всичко е пари”,

отбелязва Хедър Ролфи, която ръководи екипа за заетост и социална политика на Националния институт за икономически и социални изследвания в Лондон. “Изследванията, които са направени за младите полски мигранти във Великобритания, показаха, че често младите хора гледат на миграцията като един вид ритуал за съзряване, като начин да се отделят от семействата си и да добият известна независимост”, посочва тя.

Китовска е съгласна с това твърдение. Заплатата, макар и важна, не е приоритет, обяснява младата жена. “Търся по-скоро възможности, отколкото пари в краткосрочен план”, казва тя. Работата, която има в Лондон, дори не съществува в Полша. Повечето работни места, които се предлагат там във финансовия сектор, са в подразделенията, които остават зад кулисите на компаниите и всъщност не работят с клиенти.

От 2004 година Великобритания е най-популярната дестинация за полските имигранти и вече близо 1 милион поляци живеят там. Въпреки големия икономически напредък, който Полша постигна през последните години, заплатите във Великобритания все още са значително по-високи.

“18-процентовото данъчно облекчение е голямо, но все още не е достатъчно за изравняване на неравенството (в доходите) между Полша и Обединеното кралство”, допълва Янцевич.

Данъчната отстъпка е само част от множеството социални придобивки, които управляващата партия “Право и справедливост” обяви преди европейските избори през май. До ноември в страната трябва да се проведат и общи парламентарни избори. Правителството очаква социалният пакет, който включва и нови субсидии за семейства с деца, както и бонусни добавки към пенсиите, да струва 40 милиарда злоти.

Моравецки твърди, че реформите са инвестиция в обществото и икономиката. Законът спечели силна подкрепа в парламента, доминиран от “Право и справедливост”, но срещна и известни критики. Опозиционният депутат Ришар Петру нарече мярката

“изключително лъжлив популизъм”.

Той заяви пред парламента, че вместо да подобри положението на младите хора, скъпият нов закон вероятно ще доведе до намаляване на заплатите от работодателите и по този начин доходите на практика ще бъдат задържани на същото ниво. “Какво ще се случи, когато те (младите служители – бел. прев.) навършат 26 години? Ще станат неизгодни, защото ще са твърде скъпи?”, допълни той.

Според Ролфи възрастовото ограничение вероятно ще изключи младите поляци, които вече са в чужбина и мислят дали да не се върнат в Полша. “Моментът, в който хората започват да мислят дали искат да останат, или да се върнат в страната си, е малко по-късно в живота. Когато решават, че искат да имат деца – някъде към края на 20-те и началото на 30-те им години”, допълва тя.

Законът обаче може да помогне да помогне тези, които обмислят да заминат, да решат да останат в страната. “Много по-важно е за тези, които все още са в Полша и не са имигрирали, тъй като се насърчава по-стабилна заетост, а и се предоставя известна полза… така че те може да са по-склонни да останат в Полша”, отбелязва Янцевич.

Дори ако тази политика не проработи както се очаква, поляците може да преосмислят бъдещето си във Великобритания.

Сривът в стойността на британската лира след референдума за Брекзит през 2016 година намали привлекателната сила на работата в Обединеното кралство.

Атмосферата също се влоши. Дебатът около Брекзит бе насочен към миграцията и полицейската статистика показа, че докладваните престъпления от омраза срещу имигранти са нараснали рязко след референдума.

Объркването около Брекзит и бъдещата миграционна политика на страната вече отблъскват хората. Статистиката показва, че вече повече поляци напускат Великобритания, отколкото пристигат. Политиката за Брекзит на британското правителство и усещането за враждебност към мигрантите може да се окажат по-ефективни за връщането на полските емигранти у дома от всякакви данъчни отстъпки.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега