Бургас, Общество, Топ новини

Поляна се превръща в модерен парк и паркинг в “Меден Рудник”

0

Община Бургас има амбициозни планове за обновяване на междублокови пространства из целия град, паралелно с безплатното саниране на старите панелки. В момента се работи активно на такъв обект в “Меден рудник”. Теренът представлява една гола поляна, която никога не е била благоустроявана от построяването на този комплекс през 80-те години на миналия век. Наоколо са разположени 5 жилищни блока – 453, 455, 456, 457 и 459 в зона “Б”. В тях живеят хиляди бургазлии, които скоро ще ползват модерна база за отдих и спорт в близост до своите домове.

Като първи етап при изпълнението на проекта се работи по техническата и подземна инфраструктура. Там се изгражда нова отводнителна система. Тя включва монтиране на голям колектор /дълбоката дупка на една от снимките е неговото гнездо/, който ще събира дъждовните води от околността. Впоследствие те ще се използват за поливане на новата паркова зеленина, която ще бъде засадена.

На този терен ще бъдат обособени два големи паркинга, две детски и една спортна площадка. Между петте блока ще има приятни кътове за отдих с нова паркова мебел, алейна мрежа, тротоари и ново осветление. Проектът предвижда и ремонт на прилежащите обслужващи улици.

Заедно с благоустрояването на терена през него ще минат пешеходна, вело и ролер алея. Идеята е те да се свържат в мрежа със съседни междублокови пространства, за чието обновяване Община Бургас има готови проекти, очакващи финансиране по европейските програми.

“Ежегодните инвестиции в развитието на жилищните комплекси не са спирали, но през новия програмен период 2014 – 2020 има възможност да привлечем сериозен ресурс, който да промени по-видимо качеството на живот в тях. Още преди три години започнахме да изготвяме проекти за такива благоустройства и имаме десетки готови”, каза кметът Димитър Николов.

Акцентите в изготвените от Община Бургас проекти са свързани с предложения за реорганизация на мобилността, създаване на единен облик на градската среда, рехабилитация на уличните платна, тротоарни настилки, обособяване на места за паркиране, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, рехабилитация и предложения за нови решения в уличното озеленяване, енергоефективни решения за уличното осветление, внедряване на иновативни решения за оползотворяване на дъждовната вода, използване на алтернативни източници за генериране на енергия, мерки за управление на отпадъците, създаване на условия за ефективно включване на местната общност при намирането на решения за обновяване на междублокови пространства.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега