Vox Populi

Поляците отново с точен ход

0

Полският Сейм с гласуване реши: Национален Ден на победата ще бъде 8 май. Ден на победата над хитлеристка Германия във Втората световна война. Така се прекратява практиката да се чества 9 май като Празник на победата и свободата. Руското Министерство на външните работи веднага реагира с твърдението, че това е „сериозна ревизия на историята”.

Но поляците са наясно, че това, което руснаците наричат „Велика Отечествена война” се отнася само до една част от Втората световна война, не и до цялата война. Това е периодът, в който СССР е част от антихитлеристката коалиция и използва тази си позиция за окупиране на няколко европейски държави – балтийските, Полша, Чехословакия, Унгария , Румъния и България и налагането в тях на тоталитарни режими по съветски образец.

За промяната на датата в Полския Сейм гласуваха 396 депутати като само 5 бяха против, а 14 се въздържаха. Позицията на поляците е обяснима. В първата част на Втората световна война СССР е на страната на хитлеристката коалиция. СССР заедно с нацистка Германия е подпалвач на тази страшна война. Затова е и обяснимо мнението на депутата Тадеуш Джуба: „ краят на Втората световна война не бе и победа за нашата национална общност. През май 1945 г. за нас приключи немското робство, но полският народ попадна през следващите десетилетия под робството на съветския деспотизъм”.

Председателят на комисията по отбрана в Сейма Стефан Несьоловски от името на вносителите заяви, че в комисията изобщо не е имало спорове по този въпрос, защото „денят на завършването на Втората световна война не е ден на свободата, защото Полша на този ден не постигна свобода. Но няма спор, че 8 май е денят на победата над хитлеристка Германия”.

Историческият факт е безспорен: Втората световна война завършва с подписването от фелдмаршал Вилхелм Кайтел на безусловната капитулация на Германия и това става в 22.30 ч. средноевропейско, берлинско, време на 8 МАЙ 1945 Г. В Москва в този момент вече преваля полунощ и денят е вече 9 май. Но часовата разлика не дава право на Русия да окупира и „победата” , така както окупира цели народи.

Александър Йорданов е бивш политик и дипломат, литературен историк и критик


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега