Uncategorized

Поляците бесни на шефа на ФБР заради изказване за Холокоста

0

Директорът на ФБР Джеймс Коми предизвика гнева на Полша при посещение на Музея на Холокоста във Вашингтон с изказването си, че добри хора са помагали за убийството на милиони: „Те смятат, че убийците и техните съучастници от Германия, Полша, Унгария и много други страни не са направили нищо ужасно. Те са убедили сами себе си, че това е било правилно, че са били длъжни да го направят (…) И това трябва истински да ни плаши”. На следващия ден Вашингтон поуст публикува негова статия, написана върху основата на речта на Коми в музея.

Полският президент Бронислав Коморовски нарече невежество и непознаване на историята изказването на директора ФБР.

Той заяви, че това твърдение не само изкривява историческите факти, но и обижда хората, които са помагали на евреите в Полша по време на Втората световна война.

Полското Външно министерство извика вчера американския посланик във Варшава Стивън Мал, връчи му протестна нота и поиска извинение.

Посланик Мал заяви пред журналисти, че всяко твърдение за отговорност на Полша или друга държава, освен Германия, за Холокоста е погрешно и оскърбително и не е официална позиция на САЩ, съобщи Ройтерс. Дипломатът коментира, че посланието на шефа на ФБР в по-широк смисъл било, че в света има много хора, които са помагали на нацистките престъпници.

По време на нацистката окупация на Полша са убити около 6млн. поляци. Около половината от тях са евреи.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега