Бургас, Общество, Топ новини

Почина един от строителите на Слънчев бряг – Иван Чернокожев

1

На 85 годишна възраст, след продължително боледуване, почина един от строителите на Слънчев бряг – Иван Чернокожев. Бургазлията е отдал голяма част от живота си на комплекса.

През 1966 г. започва работа в Слънчев бряг, като идеята е да се разшири строителството на курорта, но хотелската част да е скрита в растителността. В продължението на 33 години строителството и реконструкциите в курорта минават през ръцете на Чернокожев, който е началник на инвеститорския контрол в Слънчев бряг. 

В началото на 90-те се пенсионира и напуска курорта. Помагал е за изграждането и на други курорти в България.

През 2009 г. той беше сред главните герои в документалния филм на Генка Шикерова “Бетонни градини”. В него с болка той разказва, че главният архитект – Никола Николов, който е създал проекта “Слънчев бряг” би се обърнал в гроба, ако види в какво е превърнат комплекса сега.

“За мен туристите, които идва днес не са на нивото, на което бяха навремето. Сега идват млади за алкохолен туризма и за още някакъв друг туризъм, да са живи и здрави да го ползват, но не е това, което беше замислено навремето. И Слънчев бряг не е същият, какъвто беше едно време.”, споделя още Чернокожев пред бТВ

Освен това Чернокожев е председател на едно от първите регистрирани сдружения на етажната собственост в Бургас. Над 20 години отдава на работа за съседите си в блок 17 в ж.к. “Братя Миладинови”.

До ден днешен близки и познати на Чернокожев разказват за него с уважение и добро, заради изключителната му ерудиция, доброта и учтивост.

Екипът на VoxBurgas изказва най-искрени съболезнования на цялото му семейство! 

Гледайте целия филм на бТВ и Генка Шикерова тук:

 


1 Коментар

  1. Добринка Рашкова септември 9, 2021 at 13:19 -  Отговор

    Много добър човек и приятел беше! Да почива в мир и светла му памет!

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега