Бургас, Политика, Топ новини

На рождения ден на СДС почина един от основателите му в Бургас – Манук Манукян

0

Един от създателите на СДС в Бургас, член на първото опозиционно движение (Клуб 19 ноември) и председател на Движение Екогласност Манук Манукян почина в навечерието на 27-мата годишнина на партията.

Новината бе съобщена във Фейсбук от сина му – талантливия бургаски диригент Левон Манукян.

„Приятели, искам да споделя с Вас, че преди няколко часа си отиде баща ми – Манук Манукян. Ще ви съобщя кога ще е поклонението”, написа той.

Манук Манукян е бивш общински съветник от групата на НФСБ през мандата 2011-2015 г. През целия си съзнателен живот той защитаваше справедливи каузи и заставаше начело на екологичните протести – бе един от главните противници за построяването на петролопровода Бургас -Александруполис. Виден седесар, секретар на СДС в Бургас до 1996 г., когато напуска демонстративно в знак на несъгласие с наложения от Иван Костов лидер в морския град – Йордан Цонев, настоящ депутат от ДПС.

Той е и в първите редици на митингите за сваляне на кабинета на Жан Виденов през зимата на 1997 г. През следващите години е сред инициаторите на протести срещу поголовната сеч в Странджа, за спасяването на залива Вромос, за защита на клона на БНБ – закрит при управлението на НДСВ, той протестираше и срещу корумпираното академично ръководство в университета “Проф. д-р Асен Златаров” в периода 1996-2005 г.

Бе и сред най-активните участници в масовите протести на бургаската общественост през 2010 г. срещу реализирането на международния за петролопровода Бургас-Александруполис. Бе сред инициаторите за подписка за местния референдум дали да се строи тръбата.

През последните няколко месеца той се бореше с онкологично заболяване, заради което претърпя сложна операция в главата, настанен в столичната болница Пирогов, където снощи е издъхнал.

Манук Манукян си отиде на 63-годишна възраст. 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега