LifeStyle, Бизнес, Общество

Почина Джилберто Бенетон, един от основателите на Benetton

0

На 77-годишна възраст почина един от основателите на прочутата модна марка Benetton – Джилберто Бенетон, предадоха световните агенции.

“Джилберто Бенетон е починал вчера в дома си в Тревизо след заболяване”, се казва в изявление на компанията Benetton. В последните му мигове до него са били съпругата му Лала, дъщерите му Барбара и Сабрина и зет му Ермано.

Джилберто Бенетон почина три месеца след кончината на по-малкия си брат Карло Бенетон, който почина през юли на 74 години.

Джилберто, заедно с братята си Карло и Лучано и сестра им Джулиана, основават едноименното предприятие Benetton през 1965 г. в Понцано Венето, село в североизточната част на Италия. Първоначално дейността му е в областта на плетивата. Идеята е била на Лучано, най-големия от четирите деца в семейството. Бързо меките пуловери в най-различни цветове, предлагани от Бенетон, започват да изкушават хората.

През следващите години успехът на компанията United Colors of Benetton (Юнайтед калърс ъв Бенетон) нараства и става дори глобален в периода 1982 г. – 2000 г. с шокиращи рекламни кампании на фотографа Оливиеро Тоскани, като тази например, в която цветнокожа жена кърми бяло бебе.

Джилберто Бенетон беше вицепрезидент на семейния холдинг Едиционе, който реализира през 2017 г. печалба от 12,1 милиарда евро.

Той беше и вицепрезидент на компанията Аутогрил за заведения за бързо хранене край пътните артерии в страната. Основен акционер в компанията е кланът Бенетон, който държи 50,1 процента от акциите.

Джилберто Бенетон беше и в административните съвети на групите Бенетон, Атлантия, Медиобанка, Пирели и Алианц.

Кланът Бенетон има недвижимо имущество, селскостопански компании, както и дялово участие в италианския застраховател Дженерали, в търговската банка Медиобанка и в испанската телекомуникационна компания Селнекс.

Бенетон е също и главен акционер в Атлантия, компанията собственик на концесионера на магистралите Аутостраде пер л’Италия, който отговаряше за моста в Генуа, който рухна през август и отне живота на 43 души.

Смяташе се, че Джилберто Бенетон стои в основата на диверсифицирането на дейността на компанията Бенетон.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега