Бургас, Общество

Повечето дюни по Черноморието се оказват в частни терени

0

Пред управляващите стои сложен юридически казус – как да се защитят дюните, които пападт в частните терени. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на кръгла маса в Народното събрание, организирана от парламентарните комисии по регионално развитие и по околна среда.

“Пред нас стои юридическият въпрос как да намерим най-доброто решение за стопанисване на дюните на частните терени. По цялото Черноморие, на което имаме 297 плажа, общо дюните по тях и прилежащите им територии са 4654 декара, от тях 3272 са терени частна собственост, на които има дюни, а 2600 са с урбанизирани територии. Пред нас стои чисто юридическият въпрос да намерим най-доброто решение как да опазваме и стопанисваме тези дюни на територията на частните терени”, обясни Павлова, цитирана от агенция “Фокус”.

Тя посочи, че през 2014 година е била направена такава промяна в законодателството от предходното Народно събрание, която е разграничила Зона А и урбанизирани територии по крейбрежието. Зона А е на 100 метра от брега и в нея са само неурбанизираните територии, а за урбанизираните трябва да се спазват изискванията на устройствените планове.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пък обясни, че две трети от Черноморското крайбрежие се намират в защитени зони. “Става въпрос за 2-километровата ивица от брега към сушата, която е с обща площ от 664 000 декара. От тях защитени зони и територии са 426 000 декара по законите за биологичното разнообразие и за защитените територии и по директивите за местообитанията и за птиците. Това е 64 на сто от Черноморското крайбрежие”, посочи министър Василева. По думите й дюните заемат площ от 99 432 декара. Според министъра е необходимо да се изясни каква е отговорността на собствениците на имоти с дюни, които не попадат в защитени зони.

“Зелените и журналистите да се хигиенизират и да спрат с внушенията, че се застрояват плажовете и дюните, защото това не е отговаря на истината”, призова Сава Чоролеев от “Прайм Пропърти”, цитиран от “Медиапул”. Компанията има инвестиционен проект на терен до къмпинг “Корал”. Той призова държавните органи да не се поддават на натиска на популизма, защото всичко било законно.

Кирил Петков от екоорганизацията “Да запазим Корал” коментира, че частната собственост не е абсолютна, когато става въпрос за публичен интерес. Даде пример с негов имот, отчужден в София, за да премине там Околовръстният път.

Трябва да се потърси балансът между икономическите интереси и опазването на околната среда, защото и двете страни са от обществен интерес, коментира Александър Ненков, депутат от ГЕРБ и член на Комисията по регионална политика. Според него е трудно едновременно да искаме да живеем в екологично чиста среда и да имаме инвестиции.

“Труден е балансът, живеем в среда, в която търсим повече икономическо развитие и растеж. Даваме възможност на някой инвеститор да направи нелеката крачка и същевременно му казваме – “съжаляваме, но вече не ни харесва””, коментира Ненков. Той обясни, че е трудно да се каже какво точно е решението на този въпрос.

Според него тези, които вече имат частни имоти върху дюни, трудно могат да бъдат ограничени.

“По-скоро трябва да помислим, и за мен това е конструктивното, какво да правим оттук нататък. Имаме територии, които имат дюни, имаме защитени територии, наистина трябва да се прецизира това нещо, но е ретроградно да се връщаме и да казваме – тези инвеститори са лоши или нямат право да използват правата върху своите имоти. Не смятам, че това е много продуктивно”, коментира Александър Ненков.

С това той на практика показа, че управляващите вероятно ще търсят решение за бъдещи казуси, а не за вече сключени сделки и разпореждане с имоти, каквито информации се появиха.

източник: Дневник


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега