Общество

Пловдив стана Европейска столица на културата с грандиозен спектакъл

0

Уникален спектакъл с музика, светлини и фойерверки даде старт на едногодишната програма на проекта “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Шоуто се проведе в центъра на града под тепетата и събра хиляди пловдивчани и гости на града. 

Мотото на спектакъла бе “Ние сме всички цветове”. В едночасовото шоу зрителите видяха разнообразието от етноси в града с 8000-годишна история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. Ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото “Заедно”, бяха “Разнообразие” и “Ние сме всички цветове”.
 
Снимка: Facebook/Забелязано в Пловдив
Програмата бе открита от Теодосий Спасов и закрита от Валя Балканска. Над 200 кукери от региона, с уникалните си ритуални танци символично поставиха началото на годината и “изгониха злото”. Млади актьори от Гимназията за сценични и екранни изкуства показаха театрални умения, а танцьори от емблематичния за Пловдив ансамбъл “Тракия” приеха предизвикателството и поставиха нова хореография в стил съвременен танц. Режисьорът Христо Намлиев бе включил 200 хориста от всички формации на града и 20 гайдари, а студенти от АМТИИ изненадаха публиката с лазерни арфи.
Преди спектакъла пловдивчани имаха възможността да се насладят на музиката на италианския духов оркестър “ДТАмброзио” – гост от град Матера, който е Европейска столица на културата през 2019 -та, заедно с Пловдив.

На 30-метровата кула, по различно време, се качиха общо 1500 участници, които в края на програмата на двата подиума от по 120 метра, изписаха с големи букви #заедно#together. 

 
Снимка: Facebook/ Забелязано в Пловдив
“Днес е велик ден за Пловдив – даваме началото на културната година, която завинаги ще остане в историята на нашия град. Година, през която Пловдив ще представлява България и ще бъде европейска столица на културата”, каза в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев. 
В приветствието си еврокомисарят Мария Габриел сподели, че е горда, че Пловдив е първият български град, който ще бъде столица на културата на цяла Европа. И това е напълно заслужено, подчерта Габриел. По думите й Пловдив винаги е бил в сърцето на културната история на България и Европа. Тук се преплитат по невероятен начин минало, съвремие и стремеж към по-добро бъдеще. Тя добави, че Пловдив е истинско съкровище “с хилядолетна история, със силно европейско измерение и изключителни исторически паметници и сгради, които заживяват по уникален начин в културните елементи на Балканския полуостров и цяла Европа”. 
 
Програмата на откриващия уикенд продължава с изложби, музика и театър. Тя е съсредоточена на двете открити сцени на пл. “Стефан Стамболов” и “Ядрото” в кв. “Капана”.

Пловдив е първият български град, избран да бъде Европейска столица на културата. Едногодишната програма бе подготвена от фондация “Пловдив 2019” в рамките на четири години и включва 300 проекта и близо 500 събития, които обхващат целия Южен централен район, както и градовете финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново. Програмата е структурирана в четири тематични платформи – Сливане, Трансформиране, Възраждане и Релаксиране, свързани с типичните за града особености.

 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега