Общество

Плащеницата от Торино отново е изложена за поклонение

0

След 5 години отново излагат плащеницата от Торино за поклонение в най-големия католически храм на Пиемонт, предаде Би Би Си. Лененото платно с лика на Исус Христос ще бъде изложено в храма до 24 юни.

До момента около 1 милион души са изразили желание да видят реликвата. Достъпът до плащеницата е безплатен,  но  става след предварителна регистрация.

Вярващите християни почитат плащеницата като доказателство за възкресението на Спасителя – платното, в което е обвито тялото му след свалянето от кръста и запечатало по чудотворен начин образа му.

Досега няма безспорно научно обяснение как образът на Христос се е появил върху дългото 4,35 и широко 1,10  метра платно.

За пръв път реликвата е фотографирана на 25 май 1898 г. от адвоката Сегундо Пиа. При обработката на стъкления негатив той забелязва отчетлив образ в негатив, направен векове преди откриването на фотографията.

На нея личат контурите на човешко тяло с белези от прободни рани. Запазени са чертите на лицето на млад мъж с брада. Фигурата от плащеницата е на човек висок около 180 см, тежащ около 77 кг.

Християнската реликва е била изследвана няколко пъти през миналия век и ражда множество хипотези.

Според една от версиите изображението върху плащеницата е рисунка на Леонардо да Винчи.

Кръвна проба се смята за едно от доказателствата, че образът върху реликвата не е рисунка с боя. Изображението е отпечатък от кръв, група AB.

Според микрохимически анализ от 2005 г. платното може да е на 3000 г. Друго изследване – с радиоактивен въглерод, направено през 1988 г., пък го датира между 1260 г. и 1390 г.

Реликвата е претърпяла пожар и това затруднява датирането. По същия начин влияят и микроскопичните организми, с които е покрита голяма част от платното.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега