Бургас, Спорт

ПФК “Бургас” и Нефтохимик се обединиха

0

Отборът на ПФК Бургас ще промени името си на ПФК Нефтохимик Бургас 1962. Това стана ясно по време на днешната съвместна пресконфереция, дадена от ръководствата на двата клуба. Промяната на името ще стане възможна след края на пролетния полусезон в „Б“ група. Дотогава тимът ще продължи да носи сегашното си име. Очаква се разрешение от БФС отборът да може да играе официалните си двубои със зелени екипи – като тези на Нефтохимик.

Президент на клуба остава и досегашният такъв – Ивайло Стоянов. В УС влиза Николай Тодоров, който ще изпълнява и длъжността административен директор. Костадин Джамбазов заема поста спортно-технически директор. Двубоите на ПФК Бургас ще продължат да се играят на градския стадион в Българово, а за тренировъчния процес ще се използват базите в Долно Езерово и Ветрен.

„Всички промени се налагат заради обединените усилия, които двата клуба ще положим – ПФК Бургас и ФК Нефтохимик Бургас 1962. До това решение стигнахме, след като проведохме няколко разговора с колегите. Всичко го правим с идеята да върнем Нефтохимик там, където му е мястото, а именно – в професионалния футбол. Считаме, че именно Нефтохимик е отборът на Бургас – заради името, традициите, успехите и в никакъв случай не на последно място заради феновете на отбора. Всички сме наясно, че публиката на Нефтохимик е най-многобройната в Бургас. Привържениците на клуба са изключително предани и верни. Виждаме какво се случва по стадионите не само в Бургас, но и в цяла България – ходят по 50-100 човека на мачовете. Същевременно виждаме и какво се случва в Долно Езерово, въпреки че тимът играе в „Б” областна група. Заради всичко това, ние сме убедени в едно – сегашното положение, в което се намира, не подхожда на клуб като Нефтохимик. Мястото му е в професионалния футбол. Затова и предприемаме тази крачка. До края на полусезона отборът ще продължи да се казва ПФК Бургас. В момента няма как то да се промени. След края на сезон 2014/2015, клубът ще приеме името ПФК Нефтохимик Бургас 1962. За да бъдат спокойни всички привърженици на отбора, името е запазено отсега и няма кой да ни го вземе. Ще направим всичко, което зависи от нас, за да може още през пролетния полусезон да играем със зелени фланелки. Тук вече не всичко зависи от нас и желанието ни е – трябва от БФС да разрешат, тъй като в началото на първенството сме заявили други екипи. Искам да помоля всички, да не се търси под вола теле. Единствената цел и желанието ни е да върнем Нефтохимик на мястото, което му подхожда, т.е. – в професионалния футбол. Трябва да направя и едно важно уточнение – веригата строителни хипермаркети са единствено и само генерален спонсор на клуба и те или техни представители по никакъв начин няма да участват в управлението му”, заяви президентът на ПФК Бургас Ивайло Стоянов.

„Нефтохимик е разпознаваем отбор в цяла България. Ние сме щастливи от възможността да върнем клуба на голямата сцена. Основната ни цел е тимът да стане футболното лице на Бургас. Трябва да го направим и атрактивен за бизнеса в града, за да може да инвестират в него. С това обединяване на усилията ние искаме да докараме спортна слава на целия град”, коментира по време на пресконференцията новият член на УС на ПФК Бургас Николай Тодоров. Той допълни, че огромен проблем пред развитието на клубовете в Бургас е липсата на качествена база. Тодоров съобщи, че предстоят редица срещи под егидата на кмета Димитър Николов, на които ще стане ясно иска ли обществеността и бизнеса в града Бургас да има високи спортни постижения. Според него много от местните деца избират да тренират в клубове извън Бургас, именно заради базите.

На пресконференцията присъстваше и Мартин Бошнаков – представител на генералния спонсор на клуба –  „Мастерхаус“. Той уточни, че никога двата клуба не са се отказвали от обединяване на усилията си, а преди време е имало други пречки това да стане. „Сега настъпи моментът. В днешно време е много трудно един собственик да издържа сам професионален клуб. Убеден съм, че скоро много фирми ще проявят интерес към клуба и ще заявят желанието си да помогнат финансово. Евала на кмета на Созопол – виждате какво бижу направиха там. Бургас също може да има такава база. За момента само ние ще издържаме клуба. Но пак казвам, сигурен съм, че много фирми ще проявят интерес“, коментира Бошнаков.

По време на пресконференцията стана ясно, че идеята за изграждане на база в Долно Езерово е все още актуална. Строежът на такова съоръжение ще излезе 1,560 млн. лв, без ДДС. Това обясни Николай Тодоров. „Проектът още стои на бюрото ми в офиса. Няма как изобщо да гарантирам, дали изпълнението може да стане факт. Това може да се случи с обединени усилия“, заяви новият административен директор на ПФК Бургас.

Костадин Джамбазов обясни, че всички футболисти от старшата възраст ще започнат подготовка с Бургас. Ангел Стойков, обаче ще реши кои могат да са полезни в „Б“ група. „Ще дадем възможност на всички да се докажат. Има деца, които имат качества, но им трябва много работа“, каза спортно-техническият директор.

„Първо искам да благодаря на ръководството, че ме покани аз да водя новия отбор. Водим разговори за привличането на нови футболисти. Все още нямаме подписани договори. Тези, които искахме да останат при нас, остават в отбора. Искам да подчертая, че е много лошо, когато се работи на парче. Ако искаме да изградим нещо стойностно, то трябва да имаме стратегия за години напред. А не сега да си поставяме цели за този полусезон или следващия“, заяви наставникът на Бургас Ангел Стойков.

източник и снимка: Трибуна Бургас


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега