LifeStyle, Общество

Перперикон ще има нов посетителски център

0

Археологическият комплекс Перперикон ще има нов посетителски център. Днес първа копка на градежа направиха кметът на Кърджали Хасан Азис, проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на Перперикон, проектанти и изпълнители.

Азис посочи, че това е втора “Първа копка” на посетителския център, след 2009 г. “Тогава с Георги Първанов, президент на България по същото време, направихме първа копка, а проектът бе под опеката на МРРБ, но по една или друга причина бе спрян”, припомни градоначалникът. Той допълни, че от тогава общината не е спирала да търси начини за реализирането му, с идеята Перперикон да предлага завършена туристическа услуга.

Проектът, финансиран по програмата за трансгранични сътрудничество INTERREG V-A, предвижда посетителския център да е на две нива, полувкопан в земята. В него ще се помещават изложбена зала, зала за конференции, помещения за администрацията. В проекта си партнират общините Кърджали, България и Марония-Сапес, Гърция, както и Регионален исторически музей – Кърджали. Стойността му е малко над 1,4 млн.евро, а срокът на изпълнения 2 години.

Посетителският център ще има много функции, една от която е възможността археолозите да обработват откритите находки при разкопки, обясни проучвателят на Перперикон проф. Николай Овчаров. Той допълни, че се обмисля и идеята туристите да могат да разглеждат археологическия обект с таблети или с мобилните си телефони, чрез предлагано мобилно приложение.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега