Бургас, Интервю, Топ новини

Павел Маринов: Последната година беше изключително успешна за морското строителство

0

През седмицата се срещнахме с областния управител Павел Маринов, за да разберем какви поуки си е взела администрацията сред бедствията, които сполетяха Бургаска област, както и какво бъдеще ни чака.  Искахме да разберем как върви предизборната кампания и дали има проблеми с организацията. Ето какво каза губернаторът:

Току-що приключи Областният съвет за развитие. Взехте ли важни решения?

Решенията бяха интересни, много различни и много важни за Бургас. Едното беше за предаване на статут с регионално значение на проекта за реконструкция и разширяване на Спешния медицински център в МБАЛ Бургас, в комплект с “Бърза помощ” – Бургас, това е местното звено на националната система за бърза помощ. В един общ проект, които е изключително важен не само за Община Бургас, но и за всички общини на територията, а въобще за целия Югоизток на България. Другият проект беше свързан с придаване на статут с регионално значение на проект на Община Поморие за изграждане на цялостна визия за морска, туристическа и спортна инфраструктура. За морски спортове, туризъм, пасажерски терминал, за вътрешни и външни превози.

През последната година развиват ли се морските общини?

През последната година можем да кажем, че беше пусната Морската гара в Бургас, която е единственият международен морски терминал на Южното Черноморие в България, което е успех. Като имате предвид, че от седем години е този проект, все пак успяхме 2013 г. да го стартираме. Има още много работа по него, но вече е видно, че това е възможно и се вижда какви дивиденти носи за Общината, за местния бизнес, за бюджета, за имиджа на България като международна морска дестинация. Има още много неща да се случат, за да можем да довършим смисъла на проекта. По отношение на общините. Беше сключен договор за строителство на рибарско пристанище в Поморие. Току-що разбрах, че е сключен и договор за изпълнение на строителството на рибарско пристанище в Черноморец. Виждам, че пристанище Сарафово вече е пред завършване, мисля, че в края на есента ще бъде готово, като тежка инфраструктура. Мога да кажа, че тази година беше изключително успешна за морското строителство на Бургаска област.

Кое е по-стресиращото за вас – да организирате избори в една нестабилна политическа обстановка или да се справите с бедствията?

Безспорно бедствието е много по-сериозно събитие, още повече, че събитието отне прекрати два живота и заплаши много други. Ние го приемаме обаче страна на тестване на възможността това да не се повтаря повече. Готовността на службите и на самите хора, които биха били засегнати от подобни събития, за в бъдеще да бъдат подготвени и навреме да вземат мерки, да не се оставят до последния момент. Самата мисъл, че е възможно това да се случи по всяко време, да бъдем непрекъснато в състояние, в което сме готови да предприемем мерки. Такива са поуките, които трябва да си направим.

Бяха ли направени? Мислите ли, че към днешна дата Областният кризисен щаб е по-подготвен за подобна ситуация?

Областният кризисен щаб не чувства никакъв проблем по отношение на координацията, взимане на решения, дори и събирането си. Беше събран веднага, когато беше свикан. Но не само това е достатъчно. Необходима е и техническа допълнителна обезпеченост на цялата превантивна дейност. Не само борба с водната стихия, а и с пожарите също. Това веднага извади на дневен ред отдавна затиснатия въпрос за статута на пожарната служба, за финансирането й, за създаването на отделна система за нейната организация, тъй като никак не е за подценяване. Оказа се за пореден път нещо, което всички знаем, че пожарната служба е стълбът на дейностите, свързани с търсене и спасяване на суша, като оборудване. Другата такава служба, която също така върви ръка за ръка с пожарната, е МВР и службите на Министерство на отбраната. Службите на Министерство на отбраната ако не бяха те и тяхната помощ и сигурност, която ни даваха във всички процедури, включително и, ако си спомняте, зимата имаше разливи на реки по време на зимните бури. С помощта на военните и на пожарната бяха отстранени всички тези проблеми. Превантивната дейност е много по-важна отколкото реакцията на място.

Да разбираме, че вече сме с една идея по-подготвени за подобни ситуации? Особено и с прогнозата за тази седмица.

Да, трябва по-често да четем по-често метеорологичните прогнози.

Да се върнем да другата прогноза – политическата. Предстоят избори, РИК работи с пълна сила. Получавате ли вече сигнали за нередности, за опити за купуване на гласове?

В Бургас ежедневно коментираме обстановката. Няма такива сигнали, няма сигнали, които да обезпокояват представители на политическите партии или органите на реда, че подобна дейност се организира. Естествено, това не намалява бдителността. Това, напротив, заостря бдителността. До последния ден ще бъде под наблюдение контингентът, от който се очаква това да се случи. Но общо предизборната обстановка е спокойна. Има търпимост между различните политически представители на листи. В една коректна обстановка минава кампанията и се надявам така и да приключи. Надявам се и да продължи и след това, след кампанията, за да може да се изпълни със смисъл и съдържание коректната воля на кампанията трябва по същия координиран и взаимно признат начин на взаимно доверие, в името на обществения интерес, да се управлява страната.

Какво каза още губернаторът може да видите и чуете във видеото. В него ще намерите отговор на няколко въпроса: Свързан ли е служебният премиер проф. Близнашки с отказа му да бъде кандидат-депутат, има ли амбиция да остане на поста си и след изборите, както и как се развива проекта “Супер Бургас”, според него: 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега