Общество

Партията на Меркел отхвърля реформите на Макрон

0

Парламентарната група на партията на Ангела Меркел „Християндемократически съюз” (ХДС) е подготвила предложение Германия да се дистанцира от Франция при бъдещите реформи на Еврозоната, които френският президент Еманюел Макрон предлага, пише Reuters.

Според депутатите това може да стане дори чрез ограничаване на възможностите на германския канцлер за маневри при бъдещите реформи на Еврозоната. Проектът на предложението е подготвен преди срещата на Меркел с Макрон в четвъртък.

В предложението, което ще се обсъди по време на партийна среща във вторник, зам.-председателят на парламентарната група на ХДС Катя Лейкерт подчертава, че отделните страни членки на Еврозоната трябва сами да носят отговорност за собствения си риск. Документът отразява твърдото противопоставяне на партията на Меркел парите на германските  данъкоплатци да се харчат за каквито и да било реформи на Еврозоната. Именно Макрон се стреми да ръководи тези реформи.

„Нашият водещ принцип е, че поемането на рискове от една държава членка трябва да е съпровождано с отговорност от страна на тази страна”, гласи предложението на ХДС. „Финансова помощ ще бъде предоставяна само при строги условия”, пише още в него и се пояснява, че депутатите от германския Бундестаг трябва да си запазят правото да решават дали да се отпуска финансова помощ на други страни членки от Еврозоната.

Макрон беше избран миналия май с обещание да направи „основен ремонт” на Европейския съюз и призова да се създаде специален бюджет на Еврозоната, който да помага на Блока да се справя с външни икономически сътресения. Документът от ХДС гласи, че Германия и Франция не трябва да действат като специални съюзници в рамките на ЕС.

 Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега