Общество

Овладяване на епидемията от СПИН до 2030

0

Светът трябва да активизира усилията си срещу СПИН, за да обуздае епидемията до 2030 г., в противен случай тя може да излезе от контрол, предупредиха представители на ООН, цитирани от Франс прес.

В нов доклад, представен в Лос Анджелис, представителите на ООН приканват засегнатите страни да набележат “ускорени” цели за справяне с болестта, за да се избегне опасността живота си да загубят 21 милиона души.

“Променихме траекторията на епидемията. Сега имаме пред себе си пет години, в които можем да овладеем епидемията завинаги или да видим как тя се завръща и излиза извън контрол”, каза генералният директор на Програмата на ООН за борба ХИВ и СПИН Мишел Сидибе.

Набелязаните цели към 2020 г. следват формулата “90-90-90”. Деветдесет процента от заразените с ХИВ трябва да знаят, че са заразени, 90 процента от серопозитивните трябва да се лекуват, 90 на сто от лекуваните трябва да бъдат изчистени от вируса. Следващата цел ще е до 2030 г. формулата да се промени на “95-95-95”, което ще позволи да се избегне появата на близо 28 милиона нови случаи на ХИВ, отбелязва докладът.

“Когато младите хора имат достъп до лечение и средства за предпазване от ХИВ, и получават информация за болестта, те правят правилния избор за бъдещето си”, посочва в доклада актрисата Чарлийз Терон, посланик на ООН мира и основателка на собствена организация за борба с болестта – “Африка аутрич проджект” (Africa Outreach Project).

Основание за оптимизма на привържениците на новия “ускорен подход” дават успехите, постигнати, благодарение на мерките, приети по-рано от международната общност, отбелязва ТАСС.

През 2013 г. броят на заразените се е увеличил с 2,1 милиона души, което е с 38 процента по-малко, отколкото през 2001 г. От 2005 до 2013 г. смъртността от СПИН е спаднала с 35 процента.

Към 2020 г. броят на новозаразените трябва да се сведе до 500 000, а за това ще са нужни крупни инвестиции – до 35,6 милиарда долара.

Ако инвестираме само по 3 долара за всеки човек с ХИВ в близките пет години ще преобърнем ситуацията с епидемията, подчерта Сидибе.

Източник: БТА


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега