Общество

Oтвлечени са над 400 жени и деца в Нигерия

0

Екстремистите от „Боко Харам” отвлякоха стотици жени и деца в Дамасак, Нигерия, съобщи Ройтерс, като цитира местни жители.

Според шефа на обединените сили на Нигер и Чад в града, подполковник Тумба Мохамед, по данни на местното население са похитени между 400 и 500 жени и деца.

Според местен търговец жертвите на ислямистите са 506 млади жени и деца. 50 от тях са били убити преди оттеглянето на ударната група от града.

Няколко дни по-рано военните сили откриха най-малко 70 тела на убити близо до града, от който бойците на една от най-кръвожадните групировки бяха изтласкани на 14 март. Ислямистите контролираха града от миналия ноември.

Това е второто толкова масово похищение на хора от „Боко Харам”. През април миналата година групировката отвлече цяло училище – тогава изчезнаха над 300 деца.  Едва около 50 от тях успяха да избягат, а за другите и до днес няма информация. Според ислямистите, които са против образованието на момичетата, те са приели религията и са били омъжени.

В началото на тази година армиите на Чад, Нигер, Камерун и Нигерия започнаха операция срещу екстремистката групировка, която тероризира местното население в граничните райони на четирите страни и стои зад многобройни терористични актове. „Боко Харам” се обявява за въвеждане на законите на шериата и борба със Запада.  Наскоро се закле във вярност на другата крайна ислямистка групировка – „Ислямска държава”, която действа в Сирия и Ирак.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега