Бизнес, Общество

Oтпаднаха квотите за мляко в Евросъюза

0

Квотите за производство на мляко в Европейския съюз, които действаха от 30 години отпадат от днес. След отпадането на ограниченията големите производители на мляко в съюза ще могат да продават свръхпродукцията си в останалите страни от ЕС. Досега те плащаха глоби за превишаването на количествата. За сезона 2013-2014, например, глобите достигнаха 409 млн. евро, а най-недисциплинираните страни в спазването на квотите бяха Холандия, Австрия и Германия.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган заяви наскоро, че краят на млечните квоти е едновременно предизвикателство и възможност за Съюза заради нестабилността, от една страна, а, от друга, заради възможността да се създават млечни продукти с добавена стойност.

Британският евродепутат Джеймс Никълсън от групата на Европейските консерватори и реформисти, отговарящ за прокарването на реформата и за ревизията на вече действащите мерки, посъветва млекопроизводителите и преработвателите да си сътрудничат максимално, съобщи БНР. Никъсъл заявява, че никой не може да гарантира стабилност.

Според него комисията трябва да обяви интервенционна цена. Това ще създаде доверие у представителите на млечния сектор. Предвидили сме защитни мерки за продуктите със защитен произход и това сработва добре в някои райони на Франция и Италия.

Препоръката е националните правителства трябва да са много гъвкави, тъй като това е социален проблем, коментира Никълсън.

Квотите са въведени през 1984 г., когато производството в ЕС значително надхвърля търсенето, като инструменти за преодоляване на тези структурни излишъци, припомня Европейската комисия.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега