Uncategorized

Румен Радев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев откриват паметна плоча на Жельо Желев

0

Поводът е откриването на паметна плоча в родната къща на д-р Жельо Желев. Днес на официална церемония четиримата ни президенти ще почетат паметта на първия демократично избран президент на България.

Д-р Желев е роден в село Веселиново, Шуменско 3 март 1935 г. Ще бъде предложено и улицата, на която се намира къщата на Желев, да носи неговото име.

Желю Митев Желев е държавен глава на България между 1 август 1990 и 22 януари 1997 г. Съосновател и първи председател на създадения на 7 декември 1989 г. Съюз на демократичните сили. Създаден е като фондация и така е вписан в регистъра на СГС. Желев ръководи делегацията на СДС на Кръглата маса (3 януари 1990 – 14 май 1990), на която се договарят основните параметри на българския преход и се взима решение за провеждането на многопартийни избори и свикване на 7 Велико Народно събрание, което да изработи нова Конституция на България. През февруари 1990 г. е създадена Федерацията на клубовете за демокрация с председател Петко Симеонов и Оперативно бюро в състав: Желю Желев, Ивайло Трифонов, Николай Матов, Георги Друмев, Георги Мишев, Димитър Луджев, Блага Димитрова.

Избран е за народен представител в 7-мото Велико народно събрание. През август 1990 г., след оставката на Петър Младенов, е избран от 7-мото ВНС за президент (председател) на Републиката. Негов вицепрезидент (заместник-председател) е Атанас Семерджиев.

Желев заема тази длъжност до избирането му и заемането на длъжността президент на Република България, от януари 1992 г.

На президентските избори, проведени през януари 1992 г., Желев е избран (с 44.66% от гласовете на първия тур и с 52.85 % на балотажа) за президент на Република България. Негов вицепрезидент е Блага Димитрова.

 

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега