Uncategorized

Откриха родното място на Св. Петър

0

Израелски и американски археолози смятат, че са открили мястото, където са родени или живели Свети Петър и още двама

апостоли. То е на бреговете на Галилейското езеро в Северен Израел, предава Франс прес.

Мордехай Авиам от колежа Кинерет, смята, че заедно с американските си колеги са попаднали на древното римско селище Юлиас. Според римския историк Йосиф Флавий то е построено през 30-а година сл. Хр. върху руините на Бетсаид, рибарско селище на брега на езерото, където според евангелските текстове Петър, брат му Андрей и Филип, трима от 12-те апостоли, са родени или живели.

Археолозите издирват отдавна селището Юлиас. Разкопките са правени на 3 различни места, едно от тях се смятало за най-сериозен кандидат според Мордехай Авиам. Селището обаче е открито не там, а на няколко километра от него, на неизследвано досега място.

Археолозите са разкрили пласт от римската епоха и са попаднали на керамични фрагменти, монети, останки от римска баня, което сочи, че не става дума за малко селище, а за Юлиас, пояснява Авиам. По думите му има голяма вероятност точно там да се е намирал Бетсаид. Бъдещите разкопки ще се опитат да достигнат до пласта от юдейския период и да потвърдят хипотезата на археолозите. Засега мястото няма да бъде отворено за туристи.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Депутатите от коя партия мислите, че ще свършат най-много работа за Бургас?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега