Бизнес

Откриха първата сграда в света, отпечатана на 3D принтер

0

В Дубай отвори врати първата сграда в света, която е построена с помощта на 3D принтер. Изграждането на едноетажната сграда, оборудвана с най-нови технологии, е отнело по-малко от три седмици. Сградата ще подслони временно офиса на Dubai Future Fund – организацията, която инициира проекта. Тя е оборудвана с телекомуникационни системи, канализация, водопровод и климатик, и е напълно електрифицирана.

За изграждането на жилището от 250 кв. м. е била използвана специална смес от цимент и редица строителни материали, разработени и произведени в Обединените арабски емирства и САЩ. Материалите са тествани за качество в Китай и Великобритания.

Строителните елементи са отпечатани на 3D принтер, висок 6 м., дълъг 36 м. и широк 12 м. Процесът на печат е бил извършен с помощта на роботизирана ръка и е контролиран от един човек. Построяването на сградата по обичайния начин би увеличило разходите с 50%.

На церемонията по откриването присъства емирът на Дубай, премиер и вицепрезидент на Обединените арабски емирства Мохамед бин Рашид Ал Мактум. “Ние осъществихме плана си, поставяйки в центъра действието, а не теорията. Забързаният свят изисква ускоряване на темпа на нашето развитие, защото не плановете, а постиженията остават в историята”, каза той.

Дубай планира да се превърне в световен център на 3D печата през 2030 г. Стратегията за развитие на емирството в новата технология е фокусирана върху три основни сектора: медицина, строителство и потребителски стоки.

Този дом на бъдещето може да разгледате в следващата галерията от снимки:

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого ще подкрепите на местните избори в Бургас?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега