Бургас, Общество, Топ новини

Откриха домашни кокошки с птичи грип в Бургаско

0

Домашни кокошки с птичи грип в Константиново, Бургаско. Това показват резултатите от взетите преди дни проби. Новината потвърди и Агенцията по безопасност на храните в Бургас.

Вирусът е изолиран само в един стопански двор. Там и в съседните дворове всички птици ще бъдат умъртвени, съобщи Нова телевизия.

Засега не се налагат по-драстични мерки и няма да се умъртвяват птиците в цялото село. Дезинфекцират се всички дворове. Константиново граничи с езерото “Мандра”, което пълно с водоплаващи диви птици, които пренасят заразата, обясняват от Агенцията по храните

На пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров обясни, че на 22 януари в лабораторията на град Бургас са установени 2 мъртви птици, които на 23 януари са взети за изследване. То е показало, че заразените две птици около защитена местност “Пода”, гр. Бургас са пеликан и речна чайка, като при пеликана е установено наличие на птичи грип.

Мерките за промишлените ферми са насочени към засилване на биосигурността, а за стопаните, които отглеждат птици за лична консумация в дворовете си, са те да не се допуска да ходят свободно извън дворовете. Предприети са мерки и по крайбрежието на Черно море. В ограничения регион ловът е забранен и е обърнато внимание за контрола на движението.

Министерство на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните са предприели мерки да се дезинфекцира районът на Бургас, включително кварталите “Меден рудник”, Горно Езерово, Долно Езерово и Лозово. В този район е отцепена 3-километрова предпазна ивица.

източник: БГНЕС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега