Бургас, Общество, Топ новини

Откриха автобусен терминал „Меден рудник”

0

Автобусен терминал „Меден рудник” вече е напълно завършен и функциониращ.  Обектът бе открит официално днес в присъствието на кмета Димитър Николов. Той е изграден със средства по проекта “Интегриран градски транспорт на Бургас”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 г.

От терминал “Меден рудник” започва модерният обществен транспорт на Бургас – това е началото на Бързата автобусна линия, която преминава през новата двукилометрова вътрешна магистрала на комплекса /така наречената източна районна артерия/, през реконструирания надлез при “Океански риболов”, обновената Автогара Юг, Централна автобусна спирка, за да достигне до ж.к. “Славейков” и ж.к. “Изгрев”. Това трасе се превръща в гръбнак на транспортната схема на Бургас.

“Щастлив съм, че всеки път, когато идвам тук, виждам един променящ се “Меден рудник”. Преди на това място имаше гола поляна и един павилион за служителите на “Бургасбус”. Нека пазим новото и да го ползваме със здраве. Сега се монтира видеонаблюдението, което ще ни помогне да повишим сигурността както в “Меден рудник”, така и в целия град. Скоро по спирките ще има и електронни табла, които показват след колко минути идва автобусът”, каза кметът Димитър Николов.

Терминал “Меден рудник” има интересна архитектура, а около него е засадена много нова зеленина. Благоустроеният терен е с площ 10 декара. Той включва и обръщалото за автобуси и тролейбуси, което е цялостно преасфалтирано.

Терминалът представлява комплекс от съоръжения, предоставящи възможност за безпрепятствено опериране на линиите на градския транспорт. В обхвата му са включени отопляеми рампи на автобусните сектори и незаледяеми спирки. Осигурена е маркировка с тактилни плочи за всички зони, специализирани места за слизане и качване, места за изчакване на трудноподвижни хора. Пространството около сградата на терминала и автобусните спирки е проектирано така, че пътниците да получават качествено обслужване и безопасност. Осигурена е добра осветеност на района, система за видеонаблюдение, достъпна среда за хора с увреждания и майки с деца.

На днешното откриване присъстваха още зам.-кметът Красимир Стойчев, председателят на местния парламент Константин Луков, главният секретар на Областна управа Валентин Люцканов, Руска Бояджиева – ръководител на проекта “Интегриран градски транспорт на Бургас”, директорът на “Бургасбус” Петко Драгнев, общински съветници и много жители на квартала.

автор: Михаил Колев


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега