Общество, Топ новини

Откриха 5 марки масло менте на българския пазар

0

Пет марки масло, предлагани на българския пазар, са с несъответстващ състав и не отговарят на качеството, което могат да консумират потребителите. Това показва проверка на асоциация “Активни потребители”, обхванала десет търговски марки, чиито продукти са закупени от търговски обекти в Несебър и Бургас.

Резултатите от тестовете показват, че само при 2 марки от общо 10 проверени марки всичко е наред, а в три отклоненията са незначителни и няма да се отразят на здравето на потребителите. При останалите 5 марки се установява нерегламентирано и незаконно влагане на немлечни мазнини, вода и фунгицида натамицин. 

В три от проверените марки е открито нерегламентирано влагане на немлечни мазнини, като количеството им варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. Това повишава риска от сърдечно-съдови болести. За да не се разваля продуктът бързо, производителите влагат в него антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване на сроковете на трайност. Натамицинът е едно от тези съединения, а влагането му в масло е забранено в Европейския съюз, тъй като води до риск от развитие на опасни бактерии. 

При други две търговски марки се установява влагане на големи количества вода, което значително влошава качеството на храната, а от друга страна увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси, водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.
Некоректните компании прилагат и нова стратегия за дистрибуция, пласирайки имитиращите продукти чрез търговците на едро. Така те се озовават в хотели, детски градини, училища, болници и се предлагат на най-уязвимата част от населението.
Проверката на “Активни потребители” е установила и нарушения в етикирането на продуктите. При някои от марките е посочена некоректна информация за съдържанието на маслото, а при други етикетите са взети вероятно от интернет и не съответстват на стойностите при проверките. 

Ето и марките, проверени от асоциация “Активни потребители”:

краве масло
краве масло

 
 
Източник: Асоциация “Активни потребители”

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега