Бургас, Общество, Топ новини

Отбелязваме 139 години от Освобождението на България

0

На 3 март отбелязваме 139-годишнината от Освобождението на България от турско робство. На националния ни празник във всички градове на страната ще има чествания, включително и на паметното място – връх Шипка.

През 1878 г. Руско-турската освободителна война е към своя край. Османските сили са разгромени, а императорските войски на Русия маршируват към Цариград. Високата порта неколкократно се опитва да възпре руснаците – чрез военни и дипломатически действия и дори търси намесата на западните сили. Действията на османците обаче не дават резултат. След превземането на Одринската крепост, руските войски се оказват застрашително близо до вражеската столица и султанът е принуден да се съгласи на предложеното примирие. В Одринския протокол фигурират исканията на победителите – автономия за освободената България и независимост за сърбите и черногорците.

На 3 март 1878г. в малкото селце Сан Стефано (дн. Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга. Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една държава с внушителни размери, която само след няколко години ще се превърне в блян за много от българските държавници. Освободена България се разпростира във Видинско, Врачанско, Търновско, Русенско, Силистренско, Варненско, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, обхваща почти цяла Македония, части от Косово и Албания, Източна Тракия и Южна Добруджа. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.

В цялата страна се провеждат тържествени чествания на Националния празник. Всяка година на връх Шипка се провежда тържествен митинг, на който граждани поднасят венци и цветя на Паметника на Свободата в знак на признателност, а посещенията на монумента са безплатни.  

В столицата държавният глава Румен Радев ще присъства на церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния войн и ще произнесе слово в памет на падналите за свобода, а след това традиционно ще се състои тържествената проверка-заря. 

8 държавни музея са с безплатен вход днес и утре за ученици и учители. Те могат да влязат само с представяне на ученическа карта и книжка за учениците, а за учителите се изисква служебна карта или бележка.

Символът на българското Освобождение – Самарското знаме бе изложено в Националния военноисторически музей. 

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега