Политика

От архива: Политици държат заведенията в Студентски град

0

Политици, техните синове, самите университети и бизнесмени стопанисват голяма част от заведенията в Студентски град, установи проверка на в. “168 часа”.

Тя стана актуална след случая “Амнезия” – пред дискотеката бе убит студентът Стоян Балтов. След нелепата смърт на момчето властта обеща обстойно да провери заведенията в градчето, но не го направи. Проверката на изданието е установила, че заведения в Студентски град държат общинари, роднини на депутати и дори партии.

“Самият факт, че дискотека “Амнезия” е плащала 200 лева на месец е красноречив. Затова ще искаме подробна проверка кой университет какви обекти отдава и каква е сумата, която получават”, коментира пред изданието кметът на район Студентски Димитър Дилчев.

Огромни апетити има около помещението, където се намираше популярното преди години заведение “Финландия”. Заради стратегическото му място борбата кой да го стопанисва продължава. Предишният наемател е синът на бившия депутат Венцеслав Димитров – Андриан Димитров. На търг през миналата година обектът се печели от бизнесмена Огнян Мучанов. Твърди се, че заварил помещението напълно голо.

“Заведението имаше неплатени сметки от 12 000 лв. Абсолютно всичко беше изкъртено. Месеци наред правехме ремонт. Още от самото начало ме бяха предупредили, че конкуренцията за подобно място е много голяма”, разказва Мучанов. Спорен е случая с популярното заведение “Строежа” в градчето. Това е едно от най-известните и посещавани места от студентите. Намира се до блок 23 на УНСС. Скандалният бивш кмет и шеф на Топлофикация Георги Ненков вади преди години земята под помещението от активите на университета, твърдят от Столична община. Години по-късно се продава и помещението.

“Това е една от най-скандалните сделки в Студентски град и ние активно се занимаваме със случая”, каза главният архитект на София Петър Диков. От Община Студентска също са категорични, че вече текат активни проверки на заведенията. Очакват и помощ от Министерството на образованието.

Вместо да развива дейност СДС-Студентски (организация под контрола отново от Георги Ненков) е преотдало един от клубовете си в района. От години в него се намира едно от най-посещаваните места за хранене в околността.

Общинският съветник от БСП Жельо Бойчев не крие, че е собственик на няколко интернет клуба в Студентски град. Според него в случая няма конфликт на интереси. Един от неговите търговски обекти се помещава в блок с общежития на УНСС. Същото място се води клуб на БСП, твърдят от общинска администрация. 

Според кмета на район Студентски Димитър Дилчев наемите, които се плащат за помещенията са нереално ниски. Нисък наем е плащал и синът на депутата от ДПС Рамадал Аталай – Ревин, твърдят запознати. Той държеше помещение в блок на УНСС, което беше превърнато в дискотека. След скандал със съдружника му заведението вече е затворено. 

Заведение в Университета за национално и световно стопанство държи синът на областния управител на София Тодор Модев – Сергей. Той е и председател на Българския студентски съюз. Участва и в студентския сенат на УНСС. Повечето от търговските и увеселителните обекти на територията на градчето се помещават в сгради на самите университети. За стопанисването им се обявяват търгове. Не са малко случаите, в които обекти се дават без да са спазени всички изисквания, твърдят запознати. Според тях техният наем е смешен. Самите наеми се определят от университетите.

 

година: 2009

В рубриката ни “От архива” ще публикуваме новини, които са били за наболели проблем и са имали силен обществен отзвук. За съжаление голяма част от тях с времето са отшумели без да се разрешат проблемите.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега