Общество, Политика, Топ новини

От 2016 г. СДС настояват за въвеждане на адаптационен период в детските градини

0

Въвеждане на адаптационен период по немски модел  в детските градини и ясли на територията на Община Бургас. Това предложи общинският съветник от СДС и Реформаторския блок Тошко Иванов. Преди повече от година.

А днес родители излязоха на улицата, за да протестират срещу насилието и да настояват за камери и право на достъп до всички помещения в детските градини. Майките и бащите настояват и за въвеждане на „берлинския адаптационен модел”. Принципът е лесен – родителят остава при детето и учителите дотогава, докато всички страни не са спокойни. Така плач и крясъци няма.

„Идеята ми е взаимствана от добрите практики в Германия, където на родителите е позволено да бъдат заедно с децата при първите срещи с учителките, медицинските сестри и останалия персонал. Сега много често те оставят детето, но след няколко часа получават обаждане да го приберат, защото плаче. А това се дължи именно на липсата на плавен преход към новата среда, което води стрес и по-често боледуване”, казва Тошко Иванов пред колегите от burgasinfo в края на 2016 година.

Още тогава става ясно, че идеята е била обсъдена с директорa на Дирекция „Образование и демографски въпроси” в Община Бургас Веселина Таралова, която я е приела повече от добре.

“След споделянето на идеята настоявахме и сега продължаваме да настояваме за въвеждането на този модел. Нужна е просто промяна в Наредбата за вътрешния ред в детските градини и ясли, но по-често получаваме само устна подкрепа от колегите, която не е подкрепена с реални действия. След последния инцидент отново започнах да водя разговори с колегите съветници, за да въведем тази положителна практика и в Бургас.”, каза днес Тошко Иванов за VoxBurgas.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега