Бургас, Общество

Осветиха агентурното минало на преподавател от БСУ

0

При проверка, започнала от установяване на агентурно сведение в налична разработка Комисията по досиетата е обявила принадлежността към ДС на хонорувания преподавател по телевизионна журналистика в Бургаския свободен университет доц. Лилия Райчева Тодорова-Коларова, информира сайтът dese.bg.

Доцент Райчева е създател на едно от най-популярните предавания в историята на българската телевизия – “Минута е много”. Задържало са в ефир над 30 години.

Тя е и преподавател в катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където в периода 1999-2001 г. е била ръководител на катедрата.

Райчева е магистър по ТВ журналистика и доктор по филология. Освен в БСУ, тя е хоноруван преподавател в УНСС, ВСУ, ВИНС,  гостуващ преподавател в различни университети в САЩ, както и съставител и автор на редица книги и ръководител на различни медийни проекти.

Според изнесената от Комисията по досиетата информация (решение №2-412 от 15 октомври 2014 г.)  Лилия Райчева е вербувана през 1981 г. от Второ главно управление на ДС като секретен сътрудник под псевдонима „САНДРА”. Тя е работила и за Първо главно управление на ДС.

В архивите Комисията е установила наличието на разходен документ, отчетен от ръководил я щатен служител, документи от ръководил я щатен служител, съдържащи се в неархивирано в Националната разузнавателна служба  литерно дело с рег. № 8697 „Контингент български граждани в САЩ”, том 1. В неархивирано литерно дело с рег. № 12875 „Прогноза” се съдържа „План относно работата на резидентурата в Ню Йорк по обект за агентурно проникване „Прогноза” през 1982 г., в който е записано: „Да продължи използването на СС „Сандра” за подаване на наводки и изучаване на лица от обекта, срок: постоянен”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега