LifeStyle, Общество

Осъществен бе първият в света полет без пластмаса

0

Първият в света полет без пластмаса бе осъществен непосредствено след Коледа, извършен от португалска авиокомпания, която заяви, че не може повече да пренебрегва влиянието на материала за еднократна употреба върху околната среда.

Hi Fly, компания, която наема самолети в Португалия и Малта, замени пластмасовите прибори и контейнери с бамбукови и компостируеми алтернативи, изработени от рециклиран материал. 
Полетът отвежда пътниците от централата на превозвача в Лисабон до Бразилия със самолет Airbus A340 и е първият от още три тестови полета, които следват, всичките с общо 700 пътници.

Целта, според президента на Hi Fly Пауло Мирпури, е да се въведе политика всички полети на авиокомпанията да са без пластмаса до края на 2019 година.

 

Сред десетките пластмасови изделия за еднократна употреба, които са били заменени, са чашите, лъжици, приборите за сол и пипер, опаковки за завивки, чинии, бутилки за безалкохолни напитки и четки за зъби.

Hi Fly е специализирана в отдаването под наем на големи самолети Airbus на превозвачи, които се нуждаят от допълнителен капацитет в пиковите часове. Тя обхваща 400 дестинации и обслужва 200 авиокомпании.

Премахването на пластмасата за еднократна употреба е обещаващ ход за авиационната индустрия, но ще последват ли други авиокомпании, пита британският в. “Телеграф”.

Миналата година Ryanair обеща да премахне използването на пластмаса до 2023 г. като част от петгодишен план да стане „най-зелената авиокомпания“.

Според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) пътниците на авиокомпаниите са генерирали над 5,7 милиона тона отпадъци в самолетите през 2017 г. – цифра, която ще се удвои в рамките на 15 години, ако не бъдат предприети действия.

През октомври Air New Zealand обяви, че вече е изхвърлила от употреба 3 000 сламки, повече от 7 милиона бъркалки за кафе и половин милион найлонови опаковки за маски за очи и четки за зъби от своите салони и самолети, но през следващата година ще забрани още 14 пластмасови изделия – сред тях пластмасови чаши и капачета и найлонови опаковки.

В САЩ Alaska Airlines отмени използването на пластмасови сламки, а Delta започна да ги премахва.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега