Култура, Общество

Още едно световно признание за страната ни

1

13-годишният Николай Димитров от Русе спечели първа награда в Международния конкурс по пиано „Grand Prize Virtuoso” в Лондон. Той бе най-малкият участник във възрастовата група от 13 до 15 години, но получи максималната оценка от журито, което му присъди първата награда. Отличието ще му бъде връчено на тържествена церемония на 13 март в прочутата зала „Роял Албърт Хол” в Лондон, където Николай ще свири „Импромптю” от Шопен.

Седмокласникът от Националното училище по изкуства “Проф. Веселин Стоянов” е бил единственият българин, отличен с приз от авторитетния конкурс за пианисти от цял свят. Изпълненията на състезателите се оценяват по изпратени записи, а дипломата журито изпраща с електронна поща.

Ден преди награждаването младият талант ще изнесе самостоятелен рецитал в българското посолство в Лондон.

Наскоро Николай беше удостоен с годишната стипендия на „Ротари клуб” в Русе за талантливи деца. Ученикът е номиниран и от фондация „Димитър Бербатов” за Клуб 2014 на успелите българчета. В края на миналата година Николай Димитров предизвика фурор на сцената на „Карнеги хол” в Ню Йорк. Там той свири два пъти в една вечер – като солист и като дуо с Йоана Делимаркова.

 

Източник: Мениджър


1 Коментар

  1. ПЕТКАНА МИНЕВА март 20, 2015 at 11:48 -  Отговор

    Статията Ви от 14.02.2015 г. “ОЩЕ ЕДНО СВЕТОВНО ПРИЗНАНИЕ ЗА СТРАНАТА НИ” е много радваща, но е неточна в частта, че Николай е бил единствения български участник,защото на мен ми е известен още един:

    Emanuil Ivanov has won the 1st prize ‘London Grand Prize Virtuoso’.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега