Общество

Организации обвиняват YouTube в незаконно събиране на данни от деца

0

Над 20 правозащитни организации в САЩ подадоха обща жалба срещу видео услугата YouTube до Федералната търговска комисия на САЩ. Те обвиняват компанията в незаконно събиране на информация за лица на възраст под 13 години, пише CNN.

В жалбата се посочва, че действията на YouTube, която е дъщерна на компанията Google (и двете част от холдинга Alphabet), нарушават Закона за защита на конфиденциалността на децата в интернет (Children`s Online Privacy Protection Act).

Според организациите, YouTube активно събира поверителна информация за абонатите на популярни канали, докато в случая с децата компанията трябва първо да получи съгласието на техните родители. Жалбата твърди, че в продължение на няколко години правата на повече от 23 млн. деца са били нарушени и Google трябва да бъде глобена не по-малко от 41 млн. долара.

„Google получава големи печалби от събирането и използването на лични данни за деца в YouTube”, се казва в жалбата. „Това незаконно събиране продължава от много години и обхваща десетки милиони деца в САЩ”.

Въпреки че според правилата YouTube могат да използват само лица над 13 години, на практика тази забрана се премахва много лесно – просто потвърждавате, че сте на повече от 13 години, след което можете да създадете свой канал и да качвате видеоклипове в него. По данни на маркетингова компания Thendera, в YouTube са регистрирани повече от 45% от американските деца на възраст от 8 до 12 години.

Google вече отговори на жалбата, обещавайки да разгледа различни варианти за коригиране на настоящата ситуация. „Защитата на децата и семействата винаги е била приоритет за нас”, отбелязва компанията. “Ще проучим внимателно жалбата и ще преценим дали можем да подобрим нещо”. Според представители на Google една от алтернативите е YouTube Kids, за която се твърди, че не събира поверителна информация за своите потребители.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега