Бургас, Общество

Опасни ли са боите за яйца?

0

Днес е Велики четвъртък и по традиция рано сутрин се боядисват яйцата за Великден. 

Ето защо е важно да знаем има ли опасни бои и кога традицията може да се превърне в риск за здравето ни. 
 

На щанда цветовете са в най-различни варианти – таблетки, прахчета, ампули, капсули. Има ли сред тях вредни и непозволени? 

Всеки цвят се постига от оцветители, зад които седи едно или няколко Е-та – Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133. Те присъстват в почти всички бои на пазара. Посочените върху опаковките Е-та в повечето случаи са разрешени от Брюксел.

Въпреки това, според експертите, употребата им може да доведе до странични ефекти за здравето ни, като алергии и дори хиперактивност при децата. Всеки ден същите оцветители поемаме и с безалкохолните напитки и сладките, например.
 

„Боята за яйца съдържа хранителни оцветители, които са абсолютно безвредни – използват се във всички браншове на хранителната индустрия. Това са т. нар. Е-100”, обяснява пред Нова тв Гергана Генова, технолог във фабрика за бои.

Здравните власти също успокояват – боите са безопасни, тъй като са преминали научни изследвания и тяхната безопасност за влагане в храни е гарантирана. 
 
На пазара има и бои с естествени багрила. Те обаче вдигат цената с пъти и потребителите рядко прибягват до тях, пресмятат производителите. Сега оцветителите на пазара ни струват от 0,30 лева до 2-3 лева.
 
Потребителите трябва да следят за срока на годност на боите, а също така да внимават, когато купуват вече боядисани яйца. 
 
Птицевъди предупреждават да внимаваме и за яйца, които се внасят на едро и при преопаковането им може да се промени срокът на годност.
 
Източник: Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега