Общество

Опасен ли е задържаният у нас терорист от ИДИЛ?

0

Арестуваният вчера в София командир на терористичната групировка “Ислямска държава” е попаднал в полезрението на службите заради разследване за производство и разпространение на тютюн за наргилета. 

Той е сириец с двойно гражданство, който се е установил в България през 2008 г. Присъединил се е към редиците на ИДИЛ през 2013 г. Задържан е по обвинение в тероризъм. Заедно с него са арестувани още един мъж и една жена. 

Всеки един боец на “Ислямска държава” има документ за свободно движение на териториите на групировката, дори и да не е високопоставен, коментира преводачът Мадж Алгафари в “Събуди се” по Нова тв.
“В България имаме клетки за обучение в идеологията на “Ислямска държава”. Бизнесът на тютюн за наргилета се премества в Гърция. След няколкото акции у нас в такива складове за тях вече този бизнес не е сигурен и затова се изнася в южната ни съседка”, заяви той.
По думите му този тютюн финансира какво ли не е и не е само той. “Много са нещата, които финансират клетките на ИДИЛ в цяла Европа”, обясни Алгафари.
Според проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и експерт по национална сигурност, печалбата от бизнесът с тютюн за наргилета не е толкова голяма и не финансира някаква голяма дейност на ИДИЛ. 
“Това е търговец като много търговци, които имаха свободни пропуски за ИДИЛ. Организацията имаше голяма полза от такива хора, защото така се финансираше”, обясни проф. Радулов. 
 
България не е място за извършване на терористични дейности. По-скоро тук терористите се приемат да си починат и ако този човек има роля в ИДИЛ, то е да дойдат тук ранени хора, които да се възстановят 1-2 месеца и после да ги върнат, едва ли е нещо повече, каза професорът.

Той разказа още, че през последните няколко години за “Ислямска държава” е характерно да бъде изтласквана от местата, където печелеше много пари, а именно петролните кладенци. “Западните сили имат интерес те да владеят тази територия”, заяви експертът. 

Проф. Радулов допълни, че терористичната групировка губи територии и се опитва да продължи да се финансира по всякакъв начин. “Те се интегрират с организираната престъпност, тъй като печалбата от нейната дейност е много висока”, каза още той.
“Това, което този човек е правил, е много дребно и стига само да се издържа и да живее нормално”, категоричен е бившият секретар на МВР. 
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега