Общество

ООН: Светът може да сложи край на епидемията от СПИН до 2030-та

0

Светът може да сложи край на епидемията от СПИН до 2030 г., заяви днес ООН, изтъквайки глобалния успех с въвеждането на животоспасяващи лекарства през последните 15 години, предаде БТА.

От Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН, казаха, че определената от световната организация цел на Хилядолетието за развитие за спиране и намаляване на разпространението на болестта е постигната.

„Премахването на епидемията от СПИН като заплаха за общественото здраве до 2030 г. е амбициозно, но реалистично, както показва историята от последните 15 години”, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун в доклад, оповестен на конференция в Етиопия.

Около 15 милиона души получават антиретровирусно лечение за ХИВ/СПИН, което е смайващо увеличение в сравнение с 2000 г., когато броят им беше под 700 000. По онова време пациентите трябваше да вземат средно по осем хапчета на ден, струващи 10 000 долара на година. Днес лекарствата могат да бъдат купени за 100 долара годишно. Според ООН ключова роля за тази промяна е имало разкъсването на „здравата хватка” на фармацевтичната индустрия върху държавните политики и цените на лекарствата.

В доклада се посочва, че свързаните със СПИН смъртни случаи са намалели с над 40 процента от 2004 г., спадайки до 1,2 милиона на година. Новите заразявания с ХИВ са намалели с 35% от 2001 г., спадайки до 2 милиона на година през 2014 г.

Инвестициите в борбата с ХИВ/СПИН са се увеличили до почти 22 милиарда долара през 2015 г., след като през 2001 г. са били под 5 милиарда долара.

Според ООН един от най-забележителните успехи е намаляването с 58% на новите случаи на заразяване сред децата между 2000 и 2014 г. Това е постигнато, като се осигурява приемането на лекарства от заразените с ХИВ жени за предотвратяване на предаването на заразата, когато те родят.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега