Общество

Около 10 хил. жилища ще бъдат газифицирани безвъзмездно

0

Около 10 хил. домакинства ще бъдат газифицирани без да им се налага да плащат нищо за услугата. Средствата ще дойдат по програмата DESIREE Gas, финансирана от Международен фонд „Козлодуй“, който от своя страна е администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това каза енергийният министър Теменужка Петкова на днешния парламентарен контрол пред депутатите.

„Програмата подпомага преминаването от въглеродни интензивни източници към по-благоприятния природен газ. Поради това важен ефект от програмата е намаляването на потреблението на енергия и емисии от въглероден диоксид в жилищния сектор“, коментира Петкова и добави, че очакваното намаляване на емисиите на парникови газове е 70 хил. тона въглероден диоксид.

„Чрез програмата гражданите могат да получат безвъзмездна помощ за газифициране на своя дом, като общият размер на средствата е 10 млн. евро, които ще бъдат достатъчни за газифицирането на около 10 хил. домакинства“, каза още енергийният министър.

Петкова посочи, че потребителите, които могат да се възползват от програмата, са такива, които искат да преминат от дърва, въглища и ток на природен газ. „Срокът на програмата е до юни 2020 г., като заявления за газификация ще се одобряват до изразходване на финансовия ресурс, като принципът е първи по ред – първи по право. До момента са подадени 6753 заявления, като 4637 от тях са изцяло завършени“, обобщи енергийният министър.

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега