Политика, Топ новини

Официално номинираха Мария Габриел за еврокомисар

0

Официално – Мария Габриел е българското предложение за еврокомисар. “За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност – доверие в натрупания от мен досега опит и отговорност да приложа този опит в полза на България”, коментира тя, цитирана от Нова телевизия

Премиерът Бойко Борисов вече е информирал председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел. 

Двамата са обсъдили темата и в телефонен разговор миналия петък. „Убеден съм, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, коментира Борисов. 

Преди дни външният министър Екатерина Захариева заяви, че в Европейската комисия Габриел вероятно ще получи ресор „дигитализация”. Той включва регулация на телекомите, потребителски правила при онлайн търговията и борба с кибер престъпленията. Днес Захариева уточни, че на 16 май Мария Габриел ще има  първо интервю с Жан-Клод Юнкер,  а след този разговор ще бъде определен ресорът й. “Излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар”, подчерта Захариева. 

“Водещо в работата ми ще бъде обединението. Преди 131 г. дедите ни са написали „Съединението прави силата” на сградата на Народното събрание. Днес тази фраза придобива значението на “Обединението гради бъдещето”. Точно това ще отстоявам. България в последните години показа авторитет вследствие на натрупания опит. Това сега за нас е още едно предизвикателство – България да продължи да бъде обединител за каузи”, коментира днес Габриел. 

“Моята отговорност ще бъде да защитавам българския интерес в ЕК и да бъде успешно председателството ни на Съвета на ЕС”, подчерта тя. 

България остана без пост в ЕК след оставката на Кристалина Георгиева, която отговаряше за „бюджет и човешки ресурси”.

След оставката й ресорът й беше поет от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер. За да стане евромокисар, Мария Габриел трябва да мине процедура по изслушване пред Европейския парламент. 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега